Woda różana – właściwości i ciekawostki. Dlaczego warto ją stosować?

Skarby z płatków róży damasceńskiej

Woda różana, podobnie jak woda z kwiatu pomarańczy, jest destylatem pozyskiwanym z płatków kwiatów. W tym przypadku róży damasceńskiej (Rosa Damascena), uprawianej w Libanie, Syrii, Turcji, Jordanii i Palestynie. Woda różana jest niezastąpionym składnikiem tureckich słodyczy, a lokum różane jest od dawna jednym z najbardziej lubianych tureckich produktów. Ponadto woda różana dodawana jest do deserów, i syropów, kawy, herbaty i lemoniad.

Woda różana – właściwości

W arabskiej medycynie ludowej woda różana jest stosowana do łagodzenia skutków oparzeń słonecznych, uważa się też, że ma działanie odmładzające. W starożytnym Rzymie była używana do kąpieli. Ma działanie regenerujące oraz łagodzące i przywraca skórze naturalną równowagę.

Woda różana w kuchni

Woda różana jest niezastąpionym składnikiem tureckich słodyczy. Ponadto  dodawana jest do deserów i syropów, kawy, herbaty i lemoniad.Jest również używana do aromatyzowania mleka i puddingu ryżowego oraz innych potraw mlecznych. Amerykańscy i europejscy piekarze często używali wody różanej aż do XIX wieku, kiedy zaczęto zastępować ją wanilią. W Yorkshire woda różana jest od dawna używana jako przyprawa do regionalnej specjalności – tarty twarogowej Yorkshire. Wodą różaną aromatyzuje się lody, ciasta i ciasteczka. Również marcepan od dawna jest aromatyzowany wodą różaną.Premier League oferuje napój na bazie wody różanej jako alternatywę dla szampana przy nagradzaniu muzułmańskich zawodników.  Zgodnie z zakazem spożywania alkoholu w krajach islamskich na podium Grand Prix Bahrajnu i Grand Prix Abu Zabi zamiast szampana używa się wody różanej.

Ciekawostki o wodzie różanej

Historia pozyskiwania wody różanej sięga VII wieku. Proces ten został udoskonalony przez perskich chemików w średniowieczu, co przyczyniło się do wzrostu produkcji wody różanej i zwiększyło jej wykorzystanie w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym. Każdej wiosny w Iranie odbywa się festiwal Golabgiri, stanowiący uroczyste zakończenie zbiorów róż.  Iran odpowiada za 90% światowej produkcji wody różanej. Wodą różaną spryskiwane są wnętrza meczetów.

Woda różana w kuchni

16,90 33,80  / kg / L
11,90 47,60  / kg / L

Woda różana w kosmetyce

31,90 79,75  / kg / L
Brak w magazynie
13,90 34,75  / kg / L
5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *