Wyświetlanie 1–24 z 26 wyników

Lokum to najbardziej znane tureckie łakocie, nieziemsko słodkie o niebanalnym smaku
21,90 
Brak w magazynie
Brak w magazynie

Jesteś fanem tak bardzo lubianego w naszym kraju serialu „Wspaniałe stulecie”? W takim razie doskonale wiesz, czym jest tureckie lokum. Dla tych, którzy nie znają tego dzieła, śpieszymy z pomocą i wyjaśnieniem. Galaretki tureckie (inaczej zwane też turkish delight) to jeden z najbardziej znanych łakoci we wspomnianym regionie. Z prawdziwą przyjemnością zajadał się nimi sułtan Sulejman Wielki, a więc słodycze te znane były już w szesnastym wieku. Ten nieziemsko słodki deser o niebanalnym smaku swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wyjątkowej konsystencji oraz zachwycającemu aromatowi. Jeśli masz ochotę na spróbowanie tureckiego przysmaku lokum, to już teraz możesz go kupić z tej kategorii sklepu internetowego Turecki Sklep.

Tureckie lokum — co to jest?

Lokum wykonywane jest z kilku podstawowych składników: cukru lub miodu, wody, wybranego soku owocowego oraz skrobi pszenicznej lub mąki ziemniaczanej. Gotuje się je na niewielkim ogniu przez kilka godzin do momentu uzyskania żelowej konsystencji, którą po zastygnięciu kroi się w charakterystyczne kostki; dodatkowo lokum, a więc wyjątkowy przysmak turecki, obficie oprósza się cukrem pudrem. Do takiej bazy można dodać różnego rodzaju urozmaicenia, takie jak na przykład:

  • orzechy włoskie,
  • pistacje,
  • posiekane daktyle,
  • aromaty (pomarańczowy, cytrynowy, waniliowy, miętowy, woda różana, mastyks).

Tak przygotowaną słodkość kupić można w Turcji w każdym tak naprawdę sklepie. Nie ma jednak konieczności rezerwowania biletów lotniczych do tego kraju, aby móc spróbować tych kolorowych, cukrowych „żelków” — wystarczy, że zdecydujesz się zrobić zakupy w naszym sklepie on-line, w którym dostępny jest spory wybór słodkiego i lekkiego jednocześnie lokum tureckiego.

Turecki przysmak lokum — idealny do dzielenia się z innymi

Nazwa tego smakołyku w języku tureckim oznacza „kęs” i słowo to idealnie odzwierciedla jego istotę — te kolorowe kosteczki zjada się właśnie na tak zwany „jeden gryz”. Biorąc pod uwagę, że są wyjątkowo słodkie, to nie sposób zjeść ich wiele za jednym razem. Ale może to i dobrze — dzięki temu będziemy mogli p