Wyświetlanie wszystkich wyników: 3


Turcja poza tym, że jest pięknym krajem, to również miejscem, dzięki któremu do naszych rąk dociera mnóstwo wysokiej jakości artykułów spożywczych – zajmuje ona drugie miejsce na świecie w rankingu rocznej produkcji miodu. Oprócz doskonałego słodkiego smaku miód ma także wiele cennych dla naszego organizmu właściwości, które są niezwykle pomocne podczas zwalczania różnych dolegliwości chorobowych. Właśnie tutaj znajdziesz kilka rodzajów tureckiego miodu, które znakomicie sprawdzą się jako dodatek do dań i napojów.

Miód turecki i jego wpływ na nasze zdrowie

Miód turecki to specjał, którego smak idealnie współgra ze słodkimi wypiekami, wytrawnymi daniami oraz pieczywem. Dość często wykorzystuje się go jako zamiennik cukru do kawy i herbaty, warto jednak pamiętać, że obróbka termiczna pozbawia go wielu cennych właściwości, dlatego zalecamy z niej zrezygnować, jeśli zależy Ci na czerpaniu z niego wszystkiego, co najlepsze. Zarówno turecki miód piniowy, wielokwiatowy, akacjowy, jak i różany posiada szereg pożądanych cech – innych w zależności od tego, skąd pszczoły czerpały nektar. Większość z nich pomaga w leczeniu chorób bakteryjnych, zapalnych i dermatologicznych, a co ważne wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy. Zatem to doskonały wybór, dla każdego, kto chciałby zadbać o siebie w naturalny sposób.

Jak jeść turecki miód, aby nie stracił swoich właściwości?

Gdy miód turecki ulega podgrzaniu do temperatury powyżej 45 stopni Celsjusza, następuje zniszczenie i dezaktywacja przydatnych dla nas związków. Warto jednak wiedzieć, że nawet w takiej sytuacji jest on doskonałą alternatywą dla cukru. Aby zachować jego wszystkie właściwości, należy spożywać go bez uprzedniej obróbki termicznej – czyli w najprostszy możliwy sposób np. na kromce świeżego pieczywa lub po wymieszaniu go ze szklanką letniej wody. Z jego pomocą poprawisz również walory smakowe przeróżnych wypieków. Zachęcamy do zakupu pysznego tureckiego miodu, który pakowany jest zarówno w szklane słoiki, jak i dostępny jest w formie plastrów.