Intrygujący i charakterystyczny smak herbaty rooibos oraz jej wyjątkowy aromat nie pozwalają przejść obojętnie obok tego naparu. Ma on wiele cennych właściwości dla zdrowia i dlatego alternatywnie nazywany jest często „herbatą życia”. Można pić go solo lub ze starannie dobranymi dodatkami, które wspólnie stworzą przyjazną dla węchu i rozkoszną dla naszych kubków smakowych ciepłą przyjemność.
Jak powstaje dobra czerwona herbata?
Rooibos to krzew rosnący w górach Cederberg w Republice Południowej Afryki. W Polsce najczęściej mówi się o nim czerwonokrzew — stąd nazwa „czerwona herbata”. Drugim powodem z nią związanym jest fakt, że po zaparzeniu napar cechuje się mocnym i wyraźnym kolorem czerwonym. Herbata rooibos sypana lub w saszetkach ma nie tylko doskonały smak, który zachwyca koneserów i osoby pijące ją pierwszy raz, ale też jest delikatna dla żołądka i nie zawiera kofeiny. To sprawia, że mogą spożywać ją najmłodsi, osoby starsze czy kobiety w ciąży.
Jakie są właściwości herbaty czerwonej?
Lista pozytywnych właściwości czerwonej herbaty rooibos jest tak długa, że nie sposób wymienić wszystkich jednym tchem. Napar ma w swoim składzie liczne witaminy, minerały i mikroelementy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawarte w nim flawonoidy działają uspokajająco i wyciszająco; wpływają także na dobrą jakość snu. Rooibos to także duża ilość żelaza, a więc składnika potrzebnego kobietom karmiącym i będącym w ciąży (zwiększa produkcję pokarmu i zapobiega mdłościom). Oprócz tego herbata czerwona ma korzystny wpływ na:
- odporność całego organizmu,
- łagodzenie stresu,
- problemy jelitowe i bóle menstruacyjne,
- problemy skórne (trądzik, wysypka, podrażnienia, suchość).
Sprawdź różne rodzaje najlepszych czerwonych herbat (z dodatkami lub bez) dostępnych w asortymencie Tureckiego Sklepu. Możesz być pewien, że u nas znajdziesz najwyższej jakości produkty, które każdego dnia zachwycać Cię będą cudownym smakiem.