Woda różana

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Brak w magazynie
16,90 

Woda różana to produkt uboczny powstały w wyniku destylacji olejku różanego pod wpływem pary wodnej. Coraz częściej wykorzystuje się ją nie tylko w produktach pielęgnacyjnych, ale także podczas gotowania. Zdecydowanie najbardziej lubi się z daniami kuchni orientalnej, choć nie pogardzi również napojami, wypiekami czy deserami. W naszym sklepie internetowym z produktami z Turcji i całego świata znajdziesz naturalną i aromatycznie pachnącą wodę różaną Chtoura Garden niezawierającą żadnych sztucznych dodatków.

Skąd pochodzi woda różana?

Różana woda została wynaleziona w XI wieku przez Awiccenę, perskiego lekarza i filozofa. W dawnych czasach stosowano ją najczęściej do leczniczych i odprężających kąpieli, pielęgnacji skóry, ale również jako składnik perfum. Dziś jest to naturalny produkt dodawany przede wszystkim do potraw, ale i kosmetyków upiększających cerę, nawilżających włosy i wygładzających ciało. 

W jaki sposób produkuje się wodę różaną?

Do wyprodukowania jednego litra czystego olejku różanego potrzeba około pięciu tysięcy kilogramów płatków róż. Najczęściej jest to niezwykle cenny gatunek róży damasceńskiej rozkwitający w sadach Syrii, Jordanii i Iranu. Kwiaty zbiera się na początku kwietnia z zachowaniem ściśle określonych zasad. Tutaj istotne są między innymi:

  • pora dnia (wczesny ranek lub wieczór, tuż po rozwinięciu się kwiatu), 
  • koszyk, do którego zbiera się płatki (wykonany z włókien palmowych i wyłożony bawełnianą tkaniną),
  • materiał, z którego wykonano umieszczane w piecu naczynia z wodą (miedź).

Dlaczego warto korzystać z różanej wody w kuchni?

Woda z róży może mieć szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Wystarczy dosłownie kilka kropli, aby naszym ulubionym ciastom, deserom czy owocowym przetworom nadać intrygującej, orientalnej nuty. Turecka różana woda polecana jest do dań kuchni Orientu oraz napojów na każdą porę roku — wiosną i latem wzbogaci smak wody z kostkami lodu i kilkoma truskawkami; jesienią i zimą zaś, gdy dolejemy ją do gorącej herbaty czy kawy, poczujemy przyjemne ciepło otulające nas niczym gruby, wełniany koc.