Turecki rosół z makaronem

Turecki rosół z makaronem

Turecki rosół z makaronem jest, podobnie jak w Polsce, popularnym antidotum na grypę i przeziębienie. W oryginale turecki rosół z makaronem nosi nazwę Şehriyeli tavuk çorbası i jest zagęszczany zasmażką. Ten pyszny i pożywny rosół z kurczaka z makaronem jest gotowany w prawie każdym tureckim domu w chłodne zimowe dni. Często można go również znaleźć w codziennym menu restauracji. Turecki rosół z makaronem jest bardzo prosty do przygotowania, a wszystkie składniki są ogólnodostępne.

Turecki rosół z makaronem

  • 2 łyżki niesolonego masła
  • około 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę, doskonale sprawdzi się mięso z rosołu,
  •  makaron risi – ilość w zależności od apetytu, zazwyczaj około 3-4 łyżki na osobę 🙂
  • około 1,5 litra bulionu z kurczaka
  • 1 czubata łyżka mąki, ale możesz zastąpić 2-3 dużymi żółtkami rozbełtanymi w chłodnym bulionie i dodanymi do zupy,
  • sól, pieprz i ewentualnie sok z cytryny do smaku.

Turecki rosół z makaronem przepis

W garnku z grubym dnem rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj czubatą łyżkę mąki i mieszając podsmażaj, aż zapach mąki zniknie. Następnie stopniowo wlej  bulion z kurczaka do podprażonej mąki,  szybko wymieszaj i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Do wrzącej  zupy dodaj makaron. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj, aż makaron będzie miękki. Na koniec dodaj do garnka mięso z kurczaka. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub bulionu drobiowego.

2/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *