Turecki dżem z pigwy

Turecki dżem z pigwy jest bardzo aromatyczny i niesamowicie smaczny. To jeden z najlepszych przepisów na przetwory z pigwy, które są w Turcji często przygotowywane. I nie ma w tym nic dziwnego, bowiem to właśnie ten piękny kraj nad Bosforem zajmuje w produkcji pigwy pierwsze miejsce na świecie. Po turecku dżem pigwowy nosi nazwę Ayva Reçeli.

Jeśli nie masz możliwości kupienia pigwy albo nie lubisz robić przetworów na zimę, to w naszym sklepie znajdziesz pyszną turecką konfiturę z pigwy. Na naszym zaprzyjaźnionym blogu CzteryFajery.pl znajdziesz przepis na doskonałą konfitura z pigwy z gruszkami.

Turecki dżem z pigwy

Ten pyszny dżem pigwowy doskonale smakuje z bagietkę lub croissantami, pasuje też do ciast, naleśników i jako nadzienie do ciasteczek z ciasta francuskiego.

Turecki dżem z pigwy – składniki

  • 1,5 kg pigwy
  • około 1 kg cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • pół szklanki wody

Turecki dżem z pigwy – przepis

  1. Pigwę umyj, obierz ze skórki, oczyść z nasion, pokrój na małe kawałeczki i umieść w płaskim rondlu.
  2. Dodaj cukier, sok z cytryny, wodę, cynamon i goździki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
  3. Gotuj na niewielkim ogniu około 50-60 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli chcsz uzyskać bardzo gładki jednolity dżem, to mniej więcej w połowie gotowania przetrzyj go przez sitko lub zblenduj. Pod koniec gotowania dżem trzeba dość często mieszać, aby się nie przywierał do dna. Im dłużej będziecie smażyć dżem, tym ciemniejszy będzie miał kolor.
  4. Kiedy dżem nabierze odpowiedniej dla Ciebie konsystencji, wyjmij, goździki i cynamon.
  5. Przełóż dżem do czystych wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików, zakręć je mocno i odstaw do góry dnem.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Turecki dżem z pigwy
5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.