Pasta z papryki – muhammara

Pasta z papryki – muhammara

Lekko pikantny dip z papryki.

Pasta z papryki – muhammara to rodzaj pikantnego dipu podawanego zarówno do śniadania, jak i do obiadu czy kolacji. Głównymi składnikami muhammara są pasta paprykowa, orzechy włoskie i czerstwy pszenny chleb lub bułka tarta. Swój niepowtarzalny smak pasta z papryki – muhammara zawdzięcza przyprawom i melasie z granatów. W Turcji popularna jest głównie w regionach południowo-wschodnich, gdzie mieszają się wpływy kuchni tureckiej i syryjskiej. Pasta muhammara podawana jest jako dodatek do chleba, tostów oraz jako sos do kebabów, pieczonych mięs i ryb.

Pasta muhammara – składniki

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 5 łyżek pasty paprykowej biber salcasi ostrej lub pół na pół ostrej i łagodnej,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka melasy z owoców granatu,
  • 5-7 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz, sok z cytryny oraz pół łyżeczki mielonego kuminu do smaku,
  • woda, jeśli pasta jest zbyt gęsta albo chcesz jej użyć jako sos.

Pasta z papryki – muhammara przepis

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Zmiksuj orzechy w robocie kuchennym, ale nie miel ich na proszek, powinny być wyczuwalne w paście.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw do smaku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody.

Dlaczego muhammara ma niepowtarzalny smak

Pasta muhammara uważana jest za specjalność kuchni syryjskiej, zwłaszcza z okolic Aleppo. Uprawiana tam papryka ma specyficzny słodko-słony i pikantny smak. Dorównuje jej tylko wyhodowana z nasion pochodzących z Aleppo papryka dojrzewająca w słonecznej Turcji. I w Syrii i w Turcji stosuje tę samą metodę przygotowywania pasty paprykowej. Turecka pasta paprykowa nazywa się biber salcasi.

Możesz zobaczyć przepisy, które sugerują użycie kombinacji czerwonej papryki i papryczek chili, ale zachęcam do wyjścia do sklepu spożywczego na Bliskim Wschodzie i kupienia sobie tureckiej pasty paprykowej, jeśli chcesz zbliżyć się do rzeczywistości – pisze na swoim blogu pochodząca z Syrii Omayah Atassi.

Więcej informacji na temat papryki z Aleppo można znaleźć w artykule The Long Journey of the Aleppo Pepper opublikowanym The New York Times

Odwieź nasz drugi sklep – Natura dla Ciała

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *