Co to jest szerbet turecki?
Szerbet (göktürk şerbeti) jest tradycyjnym napojem tureckim przyrządzanym na bazie starannie wyselekcjonowanych ziół, kwiatów, owoców i przypraw. Jego głównymi składnikami są: melisa, hibiskus oraz lukrecja. Uwielbiają go przede wszystkim te osoby, które gustują w słodkich, korzenno-kwiatowych i koniecznie zimnych napojach. Szerbet najczęściej przygotowuje się na bazie wody lub wybranej herbaty, na przykład z hibiskusa, do której dodaje się suszone kwiaty, przyprawy i sok owocowy. Najważniejszym wyróżnikiem szerbetu z Turcji jest słodkość; często — oprócz soku z owoców — dodaje się do niego dodatkową słodycz w postaci cukru.
Szerbet — turecki napój z historią
Napój ten — mimo że najczęściej pito go w Imperium Osmańskim, czyli dzisiejszej Turcji — pochodzi z Iranu, gdzie znany był pod nazwą „szarbat”. Tam przyrządzano go z wody, cukru i soków owocowych. W Turcji z kolei do tych składników dodawane były jeszcze zioła i przyprawy. Do dziś szerbet najchętniej pity jest właśnie przez Turków. Jego największym miłośnikiem w dawnych czasach był Sulejman Wielki, przywódca imperium. Władca mógł rozkoszować się słodkim smakiem aromatycznego naparu, kiedy tylko zapragnął, ponieważ wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania znajdowały się w zasięgu jego ręki, to jest rosły wokół pałacu. W tamtych czasach wierzono, że ten orientalny napój wyróżnia się uzdrawiającymi i leczniczymi właściwościami.
Szerbet z Turcji — w pełni naturalny i korzystny dla zdrowia
Ty również możesz poczuć się jak osmański sułtan, kupując turecki szerbet w naszym sklepie internetowym. Do wyboru są trzy jego smaki:
- delikatnie słodki karob z wyrazistym hibiskusem, aromatycznym kminem, cierpkimi goździkami i pikantnym zatarem,
- korzenne przyprawy (cynamon, imbir, goździki, kardamon) z pieprznym hibiskusem i słodko-pikantnym tamaryndowcem,
- kwaskowaty hibiskus ze słodką lukrecją, suszoną melisą z wyczuwalnymi nutami cytrynowymi, anyżkowym koprem włoskim, cierpkimi skórkami pomarańczy i równoważącą wszystkie składniki miętą.
Zdecyduj się na taki smak szerbetu, który najbardziej będzie odpowiadał Twoim kubkom smakowym.