Fasolka w sosie pomidorowym po turecku

Fasolka w sosie pomidorowym po turecku – kuru fasulye to odpowiednik tak lubianej w Polsce fasolki po bretońsku, ale w wersji wegetariańskiej. Ta prosta i bardzo pożywna potrawa jest popularna w tureckich domach, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Równie często można spotkać wersję z mięsem, która nosi nazwę etli kuru fasulye lub z kiełbasą nazywaną sucuk kuru fasulye.

Fasolka w sosie pomidorowym po turecku składniki

  • 400 g suszonej białej fasoli, ale można zastąpić 3 puszkami fasoli
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia papryka pokrojona w paski lub w kostkę
  • 2 łyżki tureckiej oliwy z oliwek lub masła do smażenia cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów, ale możesz zastąpić 2 dużymi pomidorami
  • 700 ml passaty pomidorowej i około 150-200 ml wody
  • 1 łyżka stołowa tureckiej pasty paprykowej biber salcasi
  • pół łyżeczki papryki w płatkach pul biber lub do smaku
  • sól, czarny pieprz i kmin rzymski po pół łyżeczki lub do smaku
Fasolka w sosie pomidorowym po turecku

Fasolka w sosie pomidorowym po turecku przepis

  1. Fasolą opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na całą noc.
  2. Wylej wodę w której moczyła się fasola, a fasolę opłucz i pozostaw na sitku
  3. Cebulę drobno pokrój i przesmaż na oliwie, w tym samym garnku, w którym będziesz gotować fasolę.
  4. Dodaj fasolę, wodę, passatę pomidorową i przyprawy.. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 1 godzinę, albo do chwili, aż fasola będzie prawie miękka. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.
  5. Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną paprykę i gotuj jeszcze około 20-30 minut.
  6. Podawaj ze świeżym pieczywem

Fasolka w sosie pomidorowym po turecku z wolnowaru

Fasolkę w pomidorach po turecku możesz też przygotować w wolnowarze. Proporcje z tego przepisu są dostosowane do wolnowarów Crock-Pot o pojemności 2,4 litra oraz 3,5 litra.

Pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki umieść w misie wolnowaru. Gotuj na poziomie Low

  • surowa, wcześniej namoczona przez noc fasola – około 9-12 godzin, 
  • fasola z puszki – około 4 – 6 godzin
Fasolka w sosie pomidorowym po turecku

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.