Sałatka turecka kisir (pisownia turecka kısır) najczęściej jest serwowana jako przystawka meze lub dodatek do dań głównych. Jest to sałatka bardzo popularna i lubiana,, znajdziesz ją w menu niemal każdej restauracji. Kisir w Turcji podaje się w temperaturze pokojowej, w Polsce spotkałam już wersję serwowaną na ciepło. W skład tej sałatki wchodzą drobna kasza bulgur, duża ilość natki pietruszki i świeżej mięty, cebula, melasa z granatów oraz koncentrat pomidorowy. W niektórych regionach dodaje się także czosnek, drobno pokrojone pomidory lub korniszony. Sałatka turecka kisir czerwonawy kolor zawdzięcza przede wszystkim domieszce koncentratu pomidorowego. Dla ozdoby górę sałatki można posypać pestkami granatu, wygląda wówczas bardzo efektownie i jest prawdziwą ozdobą każdego stołu. Do sałatki kisir bardzo podobna jest arabska sałatka tabbouleh .
Sałatka turecka kisir jest też świetnym pomysłem na zdrowe i pożywne śniadanie do pracy.