Beyti kebab z piekarnika

beyti-kebab-z-piekarnika

Beyti kebab z piekarnika przepis na tradycyjne tureckie danie z mielonej wołowiny lub jagnięciny. Beyti kebab to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych kebabów. Upieczone mięso zawijane jest w ciasto yufka i ponownie krótko zapiekane, a przed podaniem polewane sosem pomidorowym i czosnkowym jogurtem. Mięso na beyti kebab z piekarnika przygotujesz w niemal identyczny sposób, jak w przepisie na turecki kebab Adana. Mimo, że przepis na beyti kebab jest to dość długi, to całe danie przyrządzisz bardzo szybko. Charakterystyczną cechą Beyti kebab jest sposób serwowania. O ile Adana Kebab najczęściej podawane są na chlebie, to Beyti Kebab z piekarnika jest podawany zawinięty w arkusze ciasta yufka z sosem pomidorowym i jogurtem czosnkowym na środku talerza.

Autorką przepisu jest Beyti Güler, właścicielka popularnej restauracji Beyti w Stambule. Restauracja Beyti to jedna z najstarszych restauracji serwujących steki w stolicy Turcji, została otwarta w 1945 roku na brzegu jeziora Küçükçekmece. W ciągu kilku lat restauracja stała się jednym z najsłynniejszych steak housów w Stambule.

Beyti kebab z piekarnika

  • około 650-700 mielonej niezbyt chudej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 czubate łyżki bułki tartej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber,
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do posmarowania Beyti kebab
  • ciasto yufka do zawinięcia Beyti kebab
  • natka pietruszki do dekoracji

Beyti kebab z piekarnika przepis

  1. Cebulę pokrój w malutką kostkę lub zetrzyj na tarce.  Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem i drobno posiekaną natką pietruszki. Dodaj rozbełtane jajko, bułkę tartą, kumin. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób mięso, tak jak na kotlety mielone. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 180-185 stopni z włączonym termoobiegiem.
  4. Z mięsa formuj kiełbaski o średnicy około 3 cm i długości około 12 cm. Układaj je na blasze, lekko spłaszcz dłonią i piecz przez 20-25 minut, do mocnego zrumienienia. W połowie pieczenia, odwróć kebab na drugą stronę.
  5. Wyjmij upieczony beyti kebab z piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150-160 stopni.
  6. Ułóż upieczone kebaby (jeden za drugim), na cieście yufka, zwiń w ciasny rulon i pokrój na kawałki o długości około 4 cm.
  7. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż łączeniem do dołu przygotowany beyti kebab. Posmaruj wierzch oliwą z oliwek, wstaw do piekarnika i piecz około 6-7 minut.
  8. Ułóż Beyti kebab na talerzu do serwowania, skrop sosem pomidorowym, udekoruj natką pietruszki, a po środku postaw sos czosnkowy, aby każdy mógł nałożyć sobie, tyle ile chce.

Sos pomidorowy do Beyti kebab z piekarnika

Olej rozgrzej na patelni. Dodaj czosnek i często mieszając smaż 1 minutę. Dodaj pastę paprykową i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj na małym ogniu około 2 minut. Dodaj płatki papryki, wlej tylko wody, aby otrzymać gęsty sos i podgrzewaj około 4-5 minut.

Sos czosnkowy – wymieszaj wszystkie składniki

  • 1 duże opakowanie (400 g) jogurtu typu greckiego
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól  do smaku

 

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *