Zupa weselna

Zupa weselna, w Turcji nazywana düğün çorbası, tradycyjnie gotowana jest w dużych kotłach na otwartym ogniu przed, w trakcie i po weselu. Düğün çorbası gotuje się bardzo długo i powoli, do czasu aż mięso zacznie się rozpadać, po czym często zagęszcza się ją dodatkowo mąką. Po nałożeniu na talerz, każdą porcję polewa się odrobiną podgrzanego z przyprawami, najczęściej turecką papryką, masła.

Ta bogata w smaku zupa często podawana jest także podczas innych ważnych uroczystości, ale można ją też przygotować w domu jako codzienny obiad dla całej rodziny.

Zupa weselna – składniki

  • 4-5 łyżek masła
  • 500 g ugotowanej do miękkości wołowiny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1,5 litra wody lub bulionu wołowego
  • 4-5 łyżek jogurtu
  • 2 żółtka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: 2 łyżki masła, 1 łyżka tureckiej pasty paprykowej biber salcasi albo tureckiej papryki pul biber oraz suszona mięta do dekoracji

Zupa weselna – przepis

  • W rondelku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodaj ugotowaną i drobno pokrojoną wołowinę i podsmażaj około 5 minut.
  • Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
  • W dużym kubku (około 500 ml pojemności) wymieszaj mąkę, żółtka, jogurt. Przez cały czas mieszając, dodawaj po 1 łyżce gorący wywar z garnka, aż zawartość kubka będzie gorąca. Dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
  • Wlej zawartość kubka do garnka z zupą, wymieszaj i gotuj około 5 minut.
  • W międzyczasie na patelni rozpuść masło, dodaj pastę paprykową biber salcasi lub turecką paprykę pul biber i podsmażaj około 2 minut.
  • Każdą porcję udekoruj roztopionym masłem paprykowym i posyp suszoną miętą.

Ps. W niektórych regionach Turcji do zupy weselnej dodaje się także gotowaną pszenicę lub ryż albo kaszę bulgur.

Ciekawostki o tureckiej zupie weselnej

Z zupą weselną związana jest też jedna z opowieści o Hodży Nasreddinie. Jak podaje Fundacja Kultury Tureckiej, w drodze do górskiej wioski turecki mędrzec Hodża Nasreddin, zagubił się podczas w burzy śnieżnej. Następnego ranka wieśniacy znaleźli go na wpół zamarzniętego pod dębem, w niewielkiej odległości od wiejskiej gospody. Kiedy Hodża Nasreddin doszedł do siebie, podziękował wieśniakom za uratowanie mu życia i obiecałł, że przygotuje dla nich ucztę. Następnej nocy wszyscy mieszkańcy wioski pojawili się w gospodzie, śpiewając i tańcząc w radosnym oczekiwaniu na przygotowywaną dla nich ucztę. Czas mijał, ale na stole w jadalni nic nie pojawiło się. W końcu wieśniacy stracili cierpliwość i nalegali, aby Hodża się pospieszył

– Taka świąteczna okazja wymaga zupy weselnej. Przyjdźcie i zobaczcie, jak jest przygotowywana – odpowiedział Hodża.

W kuchni wieśniacy znaleźli ogromny kocioł zwisający z sufitu, a pod nim maleńką świeczkę.

– Chyba nie oczekujesz, że ta świeca ugotuje zupę – krzyczeli z irytacją wieśniacy

– Dlaczego nie. Jeśli blask światła karczmy może rozgrzać biedną duszę w lesie, z pewnością świeca może ugotować kociołek weselnej zupy. – odpowiedział Hodża

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *