Zaatar dodaje się do warzyw, marynat, dań mięsnych, ryb, pieczywa, a także niektórych deserów. W sklepach dostępne są nawet chipsy o smaku zaatar
Zaatar w niemal każdym regionie przygotowuje się odrobinę inaczej, a skład i proporcje mieszanki często stanowią rodzinną tajemnicę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól.
Zatar polecam jako marynatę do mięs, kurczaka, jagnięciny, ryb, można przyprawą posypać pieczone ziemniaki lub grillowaną cukinię, kanapki, jajecznicę, dodać do hummusu. Osobiście uwielbiam w połączeniu z oliwą z oliwek, w takim sosie maczam grzanki, palce lizać.
Skład: tymianek, sumak, kmin, sól, ziarno sezamu.
Waga: 1 kg
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.