Turecki sposób na zdrowie

Pasta sułtana – Manisa Mesir Macunu

Pasta Sułtana stosowana jest już od 500 lat. Przez cały ten okres utożsamiana jest z prowincją Manisa. Legenda głosi, że powstała w XVI wieku jako lekarstwo dla matki sułtana Sulejmana Wspaniałego, ciężko chorej sułtanki Hafsy Hanim Sultan. Przez długi czas lekarze nie mogli znaleźć dla niej  skutecznego lekarstwa, dlatego Sułtan Sulejman zwrócił się z prośbą o pomoc do Merkeza Muslihiddina Efendi, dyrektora szkoły teologicznej i twórcy niewielkiego, działającego przy szkole szpitala. Na prośbę sułtana Merkez Muslihiddin Efendi opracował recepturę pasty składającej się z 41 ziół i przypraw. Po jej zażyciu sułtanka wyzdrowiała i odzyskała siły. Zgodnie z jej życzeniem Merkez Efendi co roku rozdawał pastę wszystkim ludziom. Nieprzerwanie od 1527 lub 1528 roku tysiące ludzi gromadzi się w Manisie przed meczetem sułtana, aby  złapać zrzucaną z dachu meczetu pastę.

W 2012 r. pasta sułtana (po turecku Mesir Macunu) została wpisana na listę UNESCO niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości.

Pasta Mesir Macunu jest przygotowywana zgodnie z tradycyjną wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenie. W jej skład wchodzą zioła i przyprawy, takie jak cynamon, goździki, ziele angielskie, imbir, dziki kardamon, pieprz, kolendra, pieprz kubeba, kokos, anyż, cynamonowiec wonny, mastyks, szafran, gorczyca, mirra, biała kurkuma, lukrecja, migdałecznik chebułowiec, koper włoski, kmin, kurkuma, kwiat cynamonu, czarnuszka, pieprz długi, kardamon, liść senesu, wanilia, skórki pomarańczy, liść laurowy, tymianek, pokrzywa, zapaliczka, krwawnik, przywrotnik pospolity, drzewo świętojańskie, skórki cytryny, miodowy kwiat, cukier, skrobia kukurydziana, kamień winny.

Pasta Sułtana – właściwości

Pasta Sułtana to prawdziwy eliksir zdrowia, dzięki starannie dobranym, naturalnym składnikom Manisa Mesir Macanu

  • wzmocnia układ odpornościowy
  • reguluje trawienie i poprawia apetyt
  • ułatwia koncentrację i podnosi poziom percepcji
  • usuwa zmęczenie i dodaje energii
  • reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, wyrównuje poziom cukru w ​​organizmie
  • ma działanie przeciwzapalne
  • wzmacnia żołądek i jelita
  • łagodzi kaszel, objawy przeziębienia i bóle głowy
  • zwiększa sprawność seksualną

Źródło: Production of traditional Turkish mesir paste, İbrahim Giritlioğlu, Cevdet Avcikurt, Elif Savaş, Journal of Food Agriculture and Environment 8(2), April 2010

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.