Turecki sos tzatziki

Turecki sos tzatziki – bardzo prosty do przygotowania dip jogurtowo-ogórkowy, który zawojował niemalże cały świat składa się z zaledwie kilku składników – orzeźwiającego ogórka, aromatycznej suszonej mięty, czosnku i przypraw. Często podawany jest skropiony oliwą i oprószony sumakiem lub turecką papryką pul biber.

W Turcji ten pyszny i lekki dip znany jest pod nazwą cacık i podawany do mezze i grillowanych mięs. Może być również serwowany jako zupa chłodnik.

Turecki sos tzatziki – składniki

Turecki sos tzatziki – przepis

  1. Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach ( w Turcji, raczej nie odsącza się ogórka z soku)
  2. Czosnek rozetrzyj z solą lub przeciśnij przez praskę Połącz jogurt i czosnek i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj ogórki do jogurtu, dopraw solą, pieprzem i suszoną miętą i wymieszaj.
  4. Wstaw sos tzatziki do lodówki na minimum godzinę.
  5. Przed podanie udekoruj listkami świeżej mięty i przyprawami. Możesz też skropić dip turecką oliwą.

Sos tzatziki podawaj jako dodatek do dań z grilla oraz smażonych i pieczonych mięs lub warzyw. Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz

Ciekawostki o tureckim cacık

Najczęściej spotykana w Polsce nazwa “tzatziki” wywodzi się od tureckiego słowa cacık. Turecki cacık czasami podaje się jako zupę. Czosnek do tzatziki powinien być roztarty w moździerzu razem z solą. Turecki cacık można udekorować mieszanką papryki aleppo, tureckiej papryki pul biber, sumaka lub mięty.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *