Turecki gulasz warzywny – turlu

Turecki gulasz warzywny – turlu zazwyczaj przyrządzany jest z dostępnych w danym momencie warzyw, dlatego jego skład może się różnić w zależności od pory roku. Gulasz turlu bardzo przypomina ratatouille. Możesz go przygotować w piekarniku albo w zwykłym garnku lub w wolnowarze. Naszym zdaniem turecki gulasz z sezonowych warzyw to jedna z najlepszych propozycji na pożywny i smaczny bezmięsny obiad.

Turecki gulasz warzywny – turlu

  • 2 średnie cukinie,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki tureckiego suszonego oregano kekik
  • 1 łyżeczki tureckiej papryki w płatkach pul biber
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • około 120 ml gorącej wody
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • posiekana natki pietruszki do dekoracji
Turecki gulasz warzywny - turlu

Przepis na turecki gulasz turlu z sezonowych warzyw

  1. Marchew i cebulę obierz i pokrój w średniej grubości plasterki, a cukinię w półplasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki “na jeden kęs”. Czosnek bardzo drobno posiekaj.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, grzałka góra – dół.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa z oliwą z oliwek, oregano, płatkami papryki pul biber, solą i czarnym pieprzem. Wstaw warzywa do piekarnika i piecz przez około 25–35 minut.
  4. Koncentrat pomidorowy i rozmieszaj w około 120 ml wody.
  5. Dodaj do warzyw rozrobiony w wodzie koncentrat, pomidory z puszki i piecz przez kolejne 20 – 25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.
  6. Przed podaniem posyp posyp posiekaną natką pietruszki.
  7. Turecki gulasz warzywny – turlu możesz podawać jako samodzielne, danie (np. z pieczywem), dodatek do ryżu lub kaszy, albo do mięsa zamiast ziemniaków.

Turecki gulasz warzywny z wolnowaru

  1. Marchew obierz i pokrój w średniej grubości plasterki, a cukinię w półplasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki “na jeden kęs”.
  2. W misie wolnowaru dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa z oliwą z oliwek, oregano, płatkami papryki pul biber, solą i czarnym pieprzem.
  3. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w około 50 ml wody i dodaj wraz z pomidorami z puszki do wolnowaru.
  4. Ustaw czas wolnowarzenia (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
    1. Poziom High – 4 godziny
    2. Poziom Low – 5 godzin

Zajrzyj do naszych sklepów

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.