Sos tahini do sałatek

Sos tahini do sałatek i paluszków chlebowych to turecka specjalność. W oryginale nosi nazwę hibeş. Głównymi składnikami sałatkowego sosu tahini są pasta tahini, sok z cytryny i czosnek, co może kojarzyć Ci się z hummusem. Jednak turecki dip z pastą tahini ma płynną konsystencję i nie zawiera ciecierzycy. Sos hibeş pasje do sałatek i warzyw, paluszków chlebowych i smażonego drobiu oraz do ryb. Przygotowanie sosu z pasty tahini zajmie Ci maksymalnie 5 minut.

Jeśli kiedykolwiek spędzałaś wakacje w Antalyi, to z pewnością miałaś okazję skosztować tego pysznego sosu z pasty tahini. Przepis na sos hibeş jest jednym z najpopularniejszych meze w kuchni Antalyi. Wiodącą rolę w tym przepisie odgrywa pasta tahini, powinna być dobrej jakości, bo to właśnie ona decyduje o smaku hibeş.

Turecki sos z pasty sezamowej tahini

Sos tahini do sałatek przepis

  1. Do głębokiej miski wrzuć tahini, zmiażdżone ząbki czosnku, kminek, paprykę i sól i wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj sok z cytryny i mieszaj z tahini. Jeśli mieszanka jest zbyt gęsta, dodawaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

W Turcji hibeş serwowany jest także do śniadania, ale podawać do pieczonych, surowych lub gotowanych warzyw, pieczonego mięsa lub do zanurzania paluszków chlebowych. Sos tahini świetnie podkreśla smak sałatek warzywnych i jest ciekawą i smaczną przystawką na każdą imprezę.

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *