Pokrzywa jest stosowana jest w przypadku zapalenia stawów, anemii oraz, co zaskakujące, w leczeniu niektórych chorób skóry.
Właściwości lecznicze pokrzywy
– jest bogatym źródłem witamin A i C, witamin z grupy B, żelaza, potasu, manganu i wapnia oraz karotenoidów, zwłaszcza luteiny i β-karotenu,
– zawiera kwas pantotenowy, witaminę K1 i tokoferole (witamina E),
– napar z pokrzywy oczyszcza krew, ma działanie wzmacniające i przeciwkrwotoczne,
– właściwości pokrzywy wykorzystywane są także w leczeniu kataru siennego, artretyzmu i anemii, wielu chorób skóry schorzenia i stanów zapalnych stawów,
– korzeń pokrzywy łagodzi objawy związane z przerostem prostaty i chociaż nie likwiduje choroby, to spowalnia jej rozwój,
– jest środkiem pomocniczym w leczeniu cukrzycy typu 2 (liście i ziele obniżają nieznacznie poziom cukru we krwi),
– jest stosowana w stanach zapalnych dróg moczowych,
– korzystnie wpływa na procesy przemiany materii, pobudza działalność gruczołów wydzielania wewnętrznego,
– zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów oraz poprawia perystaltykę jelit.
Szczególnie polecana jest na wiosenne osłabienie.
Używana miejscowo sprzyja gojeniu się ran, czyraków i wrzodów. Z pokrzywy i krwawnika sporządza się płynne wyciągi, które stosowane do wewnątrz tamują krwawienia nosa, jelit, macicy i płuc. Pokrzywa działa słabo moczopędnie i przyśpiesza eliminowanie z krwiobiegu chlorków, mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii.
Napary z pokrzywy stosowane są w biegunce, żylakach odbytu (hemoroidy), w bólach mięśniowych i stawowych oraz w awitaminozach.
Zewnętrznie wykorzystuje się napar pokrzywowy do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej, pochwy (upławy),w bólach mięśniowych i stawowych (okłady) oraz do mycia włosów w przypadku łojotoku i łupieżu.
Zastosowanie kulinarne pokrzywy
Gotowanie lub suszenie usuwa piekące właściwości pokrzywy, która w smaku jest podobna do szpinaku zmieszanego z ogórkiem. Do przygotowania ziołowej herbatki można wykorzystywać zarówno suszone liście, jak i kwiaty pokrzywy. Suszoną pokrzywę można dodawać jako przyprawę do sosów sałatkowych. Zupa ze świeżej pokrzywy była popularna nie tylko w Polsce, ale też w innych krajach północnej i środkowej Europy. Nadal jadana jest chętnie na Ukrainie, ale do łask wraca także w naszym kraju. W źródłach historycznych można znaleźć wzmianki o jajecznicy z młodymi pokrzywami. Pokrzywy są czasami używane także w produkcji sera, na przykład do produkcji Cornish Yarg oraz jako przyprawa w odmianach sera Gouda. Pokrzywa może stanowić również dodatek do pieczywa, pasztetów i kiszonek. Liście i kiełki pokrzywy są dodawane do risotto, zielonego tagliatelle, tortilli (do ciasta i / lub nadzienia), minestrone i innych zup oraz omletów i naleśników.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.