Placki z cukinii

Kabak mücver ve cacık czyli placki z cukinii. Przepis i zdjęcie od Pauliny Elif Jaworskiej. Dziękujemy za podzielenie się.

Składniki:

450 g cukinii

1 łyżeczka soli

8 łyżek posiekanej cebulki dymki

1 starta mała cebula

8 łyżek posiekanego koperku

4 łyżki posiekanej pietruszki

115 g sera feta

4 roztrzepane jajka

150 g mąki pszennej

sól i pieprz

oliwa

Ser feta i cebula można pominąć jak nie lubicie.

Sos: jogurt naturalny, sól, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), koperek i trochę startego ogórka.

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić do osączenia na 30 minut. Odcisnąć wodę i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Przełożyć cukinię do miski, dodać cebulę dymkę, cebulę, koperek, natkę pietruszki, ser feta, jajka i mąkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, placki smażyć około 5-6 minut aż będą chrupkie i złociste. Wyjmować z patelni i osaczyć na papierowym ręczniczku, podawać na gorąco polane sosem.

Afiyet olsun!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *