Pikantny kurczak z warzywami

Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu “Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych.

Składniki:

– papryka zielona, czerwona i żółta

– pasta paprykowa łagodna 30 g

– cebula

– 1 ząbek czosnku

– papryczka chilli

– imbir

– pomidory koktajlowe 10 szt

– filet z kurczaka

– ryż

– bulion warzywny

– kurkuma, curry, kmin rzymski, cynamon, goździki, anyż, sól, pieprz, kolendra

– olej do smażenia

– 2 łyżki gęstej śmietany

– limonka

– cukier lub miód

Przygotowanie:

Ryż po opłukaniu gotujemy z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu.

Kurczaka i warzywa kroimy na kawałki.

Kurczaka podsmażamy na oleju, następnie dodajemy wszystkie warzywa.

Kurczaka z warzywami doprawiamy, dodajemy pastę paprykową, smażymy przez 1 minutę.

Dodajemy pół szklanki bulionu i mieszamy.

Na koniec dodajemy śmietanę i cukier lub miód.

Smacznego!

Produkty użyte do tej potrawy:

Pasta paprykowa łagodna

Ryż Baldo

Curry

Kmin rzymski

Kurkuma

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *