Pierogi wigilijne

Pierogi wigilijne można przygotować na wiele sposobów. W Turcji nie obchodzi się Wigilii, ale pierogi są w kraju nad Bosforem bardzo popularne i lubiane. Na naszym blogu znajdziecie m.in. przepis na tureckie pierożki manti oraz tureckie pierożki z sosem jogurtowym. Tym razem postanowiliśmy połączyć polskie i tureckie tradycje kulinarne. W ten sposób powstały wigilijne pierogi manti i uszka do barszczu. Jeżeli masz do przygotowania dużą ilość uszek do wigilijnego barszczu, to serdecznie polecamy przygotowanie manti, tureckie pierożki ulepisz znacznie szybciej. Pierogi wigilijne i uszka możesz przygotować na długo przed świętami i zamrozić.

Przepis na ciasto na pierogi wigilijne

proporcje na około 45-50 średniej wielkości pierogów lub około 80 małych pierożków manti, idealnych do barszczu

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 – 240 mililitrów)
  • 4 łyżki oleju lub 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko rozbełtane
  • pół łyżeczki soli
  1. Mąkę zalać wrzącą wodą i rozmieszać. Kiedy trochę przestygnie dodać jajko i olej, ponownie rozmieszać, a następnie zagnieść ręcznie lub mikserem elastyczne, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło.
  2. Ciasto na pierogi wigilijne lub uszka podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wyciąć kółka lub prostokąty jeśli robisz manti, nałożyć farsz i zlepić ciasto.
  3. Ulepione pierogi wigilijne wrzucić do prawie wrzącej osolonej wody i gotować w zależności od wielkości 3-5 minut od wypłynięcia.

Na zdjęciu poniżej sposób lepienia pierożków tureckich manti. W tym wypadku z farszem mięsnym, ale można użyć dowolnego ulubionego farszu w tym farszu grzybowego.

Farsz do pierogów wigilijnych i uszek

Ps. Do uszek lub manti do czerwonego barszczu najlepszy będzie farsz z suszonych grzybów i 1 cebuli (bez kapusty i marchewki).

  • 750 g kiszonej kapusty, najlepiej takiej z marchewką,
  • około 60 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 2 cebule drobno posiekane,
  • opcjonalnie 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 5-6 łyżek oleju
  • 2 liście laurowe
  • mielone ziele angielskie – 2 duże szczypty lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Dzień wcześniej wieczorem namocz grzyby i pozostaw na całą noc.
  2. Następnego dnia gotuj grzyby do miękkości, a kiedy lekko przestygną drobniutko posiekaj. Zachowaj wodę w której gotowały się grzyby. Możesz ją wykorzystać do przygotowania zupy grzybowej albo do ugotowania kapusty
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zrobi się szklista.
  4. Kapustę odsącz z soku, jeśli jest bardzo kwaśna przepłucz ją zimną wodą i bardzo mocno odciśnij z wody.
  5. Kapustę drobno pokrój, umieść w garnku, dodaj i przyprawy i wymieszaj. Zalej niewielką ilością wody (możesz dodać wodę w której moczyły się grzyby). Do ugotowania takiej ilości kapusty wystarczy około 300-350 ml wody. Gotuj od czasu do czasu mieszając około 40-55 minut, Na około 15 minut przed końcem gotowania dodaj podsmażoną cebulę, ugotowane i posiekane grzyby i ewentualnie startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Pod koniec uważaj, aby farsz się nie przypalił i mieszaj dość często. Woda powinna całkowicie odparować. Jeśli pozostało zbyt wiele wody przełóż farsz na sitko i odciśnij nadmiar płynu.

Pierogi tureckie

Pierożki manti (po turecku mantı czytamy manty) trafiły na tereny dzisiejszej Anatolii około XIII wieku dzięki plemionom tureckich nomadów, którzy najprawdopodobniej zapożyczyli je od ówczesnych mieszkańców Chin. Dzisiaj popularne są nie tylko w całej Turcji, ale także w Armenii, na Kaukazie, w Azji Środkowej, Afganistanie oraz wielu krajach arabskich.

W Kayseri, która jest uznawana za ojczyznę tureckich pierogów do dziś panuje zwyczaj, że przyszła panna młoda, częstuje przyszłą teściową pierożkami manti. Im mniejsze pierożki uda się jej przygotować, tym lepszą będzie gospodynią. Tradycyjnie pierogi przygotowywane dla przyszłej teściowej mają być tak małe, żeby 40 zmieściło się w jednej łyżce.

 

 

4.7/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *