Lokum – turecki przysmak

Lokum turecki przysmak znany także w Polsce pod nazwą rachatłukum lub Turkish Delight należy do najpopularniejszych słodyczy w krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie. Pochodzenie lokum nie jest dokładnie znane, ale wiadomo, że produkowano je już pod koniec XV wieku. Obecnie do produkcji lokum wykorzystuje się znacznie późniejsze przepisy pochodzące z przełomu XVIII i XIX wieku.

Skąd się wzięło lokum

Tureckie słowo lokum pochodzi z arabskiego al-lukum. W świecie arabskim tureckie przysmaki nazywane są rāḥat al-ḥulqūm (رَاحَة الْحُلْقُوم), co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „komfort dla gardła”. Właśnie z języka arabskiego wywodzi się polska nazwa tego smakołyku – rachatłukum.

Zdaniem właścicieli firmy Hacı Bekir Efendi jednej z najstarszych firm cukierniczych w Turcji, jej założyciel Bekir Efendi, po swojej pielgrzymce do Mekki przybył do Stambułu i otworzył mały sklep z wyrobami cukierniczymi, wśród których było także lokum. Chociaż istnieją znacznie starsze, arabskie i perskie, przepisy na lokum, to właśnie jemu zawdzięczamy ulepszenie lokum, które jest jednym z najlepszych tureckich wyrobów cukierniczych.

Lokum czyli sposób na kobietę

Jak głosi legenda, sułtan, próbując poradzić sobie ze wszystkimi swoimi kochankami i będąc przekonanym, że droga do serca kobiety wiedzie przez żołądek, wezwał swoich cukierników i zażądał wykonania niepowtarzalnego deseru. Wśród nich był, wspomniany wcześniej, Bekir Efendi. To właśnie tak powstało lokum, często nazywane także Turkish Delight.

Bardzo szybko lokum, owinięte w specjalne, koronkowe chusteczki, stało się modnym i pożądanym prezentem. Dawano je, aby zaskarbić sobie przychylność wybranki serca i jej rodziny i traktowano jako wyraz miłości. Nie jest więc zaskoczeniem, że Bekir Efendi został mianowany głównym cukiernikiem na dworze osmańskim. W XIX wieku lokum za pośrednictwem brytyjskiego podróżnika, który upodobał sobie tureckie słodycze trafiło do Europy.

Lokum znalazło też swoje miejsce w literaturze. W powieści C.S. Lewisa „Lew, czarownica i stara szafa” Edmund Pevensie wchodzi do garderoby i zostaje w magiczny sposób przeniesiony do zaśnieżonego królestwa. Nieznana królowa, która okazuje się wiedźmą, pyta go, co najbardziej chciałby zjeść. Odpowiedź, która przychodzi mu do głowy, to turecka rozkosz – czyli właśnie lokum.

Lokum - turecki przysmak

Z czego składa się lokum

Najczęściej w skład lokum wchodzą syrop cukrowy i skrobia, które gotowane są przez pięć do sześciu godzin. Po tym etapie do lokum dodaje się aromat np. wodę różaną, wodę z kwiatów pomarańczy lub sok z cytryny oraz ewentualne dodatki m.in. w postaci różnego rodzaju orzechów. Następnie mieszaninę wylewa się na duże drewniane tace, a po kolejnych pięciu godzinach zwija się lub kroi w kostkę i posypuje pudrem lub oblewa czekoladą.

Lokum ma ponad 24 różne smaki, w tym różany, mastyksowy, naturalny, miętowy i kawowy, a także nadzienia, takie jak orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe. W mieście Afyon, produkuje się specjalny rodzaj lokum z warstwą kajmaku i pokryty wiórkami kokosowymi.

W naszym sklepie dostępne są aktualnie różne rodzaje lokum – zapraszamy serdecznie po ten turecki przysmak.

Kliknij w link i zobacz

pełną ofertę lokum w naszym sklepie

Zestawy prezentowe zawierające lokum

Lokum - turecki przysmak

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.