Limonlu Tavuk – filet z cytryną

Dzisiaj serwujemy na obiad Limonlu Tavuk czyli filety z kurczaka z cytryną. Kto się skusi?

Składniki (dla 2 osób)

200 g filetów z kurczaka

1 cebula

100 ml oleju słonecznikowego

50 g prażonej kukurydzy

Skórka i sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

kmin

Przygotowanie

Cebule i czosnek drobno posiekać podsmażyć w garnku. Filety pokroić na mniejsze 2-4 kawałki i przyrumienić na patelni razem z czosnkiem i cebulą, do momentu puszczenia soków.

Startą skórkę cytryny, wyciśnięty sok i kmin dodać do mięsa, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż sos wchłonie się w mięso. Podawać z plasterkami cytryny, można ozdobić papryką i prażoną kukurydzą.

Smacznego

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.