Przepis na Limonlu Tavuk – filet z cytryną

Dzisiaj serwujemy na obiad Limonlu Tavuk czyli filety z kurczaka z cytryną. Kto się skusi?

Potrzebne składniki na Limonlu Tavuk i sposób przygotowania

Składniki (dla 2 osób):

  • 200 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g prażonej kukurydzy
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kmin

Przygotowanie

Cebule i czosnek drobno posiekać podsmażyć w garnku. Filety pokroić na mniejsze 2-4 kawałki i przyrumienić na patelni razem z czosnkiem i cebulą, do momentu puszczenia soków.

Startą skórkę cytryny, wyciśnięty sok i kmin dodać do mięsa, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż sos wchłonie się w mięso. Podawać z plasterkami cytryny, można ozdobić papryką i prażoną kukurydzą.

Smacznego – sklep turecki.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *