Limonata czyli turecka lemoniada

Na upały nie ma jak lemoniada, intensywnie cytrynowa, słodka, bez mocno wyczuwalnego kwaśnego smaku. Turcy wiedzą jak przygotować ten orzeźwiający napój, wystarczy sparzyć startą skórkę z cytryny.

Składniki:

5 dużych cytryn

1,5 litra wody

3/4 szklanki cukru

Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, mieszamy z cukrem i zalewamy szklanką wrzątku lub gotujemy jakieś 10 minut. Z cytryn wyciskamy sok. Uprzednio sparzoną skórkę cytrynową odcedzamy przez sitko (oddała już cały aromat), wodę z aromatem cytryny i cukrem mieszamy z pozostałą czystą wodą i sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki. Można dodać listki mięty.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *