Kotleciki z kaszy bulgur

Na kaszę bulgur mamy swój sprawdzony przepis i zawsze robimy ją tak samo, gotowana z rosołkiem z dodatkiem pasty paprykowej. I według nas to był jedyny i słuszny sposób przygotowania. Dzięki współpracy z Dianą z fantastycznego bloga Di gotuje kasza bulgur zyskała nową, świeżą wersję. Spróbujcie kotlecików z kaszy!

Składniki:
Kotlety:
1 szklanka kaszy bulgur
1 jajko
1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska)
1 łyżka bułki tartej (płaska)
4 łyki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej)
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Dip:
4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
1/2 łyżeczki melasy z granatu
sól, pieprz

Ugotować (*) kaszę bulgur.
Do ostudzonej kaszy dodać jajko, skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz pozostałe składniki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.)
Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) niewielkie (okrągłe) kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron. (Kotleciki powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu – na ręczniku kuchennym.

W międzyczasie przygotować dip.
Jogurt wymieszać z melasą i doprawić solą z pieprzem.

(*) Kaszę wsypać do wrzącej i osolonej wody wg proporcji: 1 szklanka gruboziarnistej kaszy – 2 szklanki wody,
Całość zamieszać i gotować 6-8 minut,
Bulgur należy gotować pod przykryciem – z lekko uchyloną pokrywką.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *