Köfte tureckie kotleciki

Kolejny raz udało mi się znaleźć coś tureckiego w rodzimej gazecie, mianowicie przepis na ziołowe köfte. Wszyscy miłośnicy tradycyjnej polskiej kuchni mogą mnie teraz skrytykować, ale powiem szczerze, że nasze mielone nie dorównują w smaku do köfte.

Składniki:

400 g mielonej jagnięciny

1 cebula

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

0,5 łyżeczki kminu

0,5 łyżeczki kolendry

0,5 łyżeczki canamonu

łyżka posiekanej natki pietruszki

świeża mięta lub suszona

rozmaryn

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

łyżeczka cukru

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę drobno pokrój. W misce wymieszaj mięso z pozostałymi składnikami i przyprawami. Dodaj wodę i oliwę z oliwek, wymieszaj razem i z otrzymanej masy uformuj niewielkie kulki, następnie nadziej je na patyczki. Szaszłyki skrop oliwą i smaż na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony.

Smacznego

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.