Kebab z bakłażana z kurczakiem

Kebab z bakłażana z kurczakiem jest typowym daniem domowym. To prosty przepis na smaczny i pożywny obiad z serii “gotuje, nie marnuję”. W południowej Turcji wykorzystuje się do niego resztki bakłażanów i papryki, które pozostały po spotkaniach przy grillu. Po turecku ten kebab nazywa się Patlicanli Tepsi Kebabi.

Z czego zrobić turecki kebab

  • 2 średnie bakłażany,
  • 1 kg filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę,
  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 1 cebula pokrojona w plastry
  • 3 łyżki tureckiej oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Marynata do kurczaka

Sos do kebabu z bakłażana i kurczaka

Kebab z bakłażanem i kurczakiem

Dzień wcześniej przygotuj marynatę do kurczaka.
  • Umieść kawałki kurczaka w dużej misce. Dodaj jogurt, czosnek, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową biber salcasi i czerwoną paprykę w płatkach pul biber. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i wymieszaj. Odstaw naczynie do lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego i marynuj około 20-30 minut (podany czas marynowania dotyczy pojemników próżniowych Food Saver).
W dniu gotowania
  • Bakłażany obierz w w paski, tak jak na zdjęciu poniżej.
  • Pokrój bakłażany w krążki o grubości około 1 cm, ułóż na tacy, posyp posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut, aby puściły sok. Po 20 minutach opłucz i osusz bakłażany papierowym ręcznikiem
  • Umieść bakłażany w naczyniu do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i zapiekaj około 15 minut.
Przygotuj kurczaka i sos
  • Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj zamarynowane kawałki kurczaka przez około 5-7 minut i wyjmij z patelni.
  • Na patelnię, na której smażyłaś kurczaka, wlej wodę, dodaj pastę paprykową, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Przygotuj kebab z bakłażanem i kurczakiem

  • W dużym naczyniu do pieczenia ułóż na przemian kawałki kurczaka, plastry cebuli, kawałki papryki i plasterki bakłażana. Na górze połóż pozostałe plasterki bakłażana i zalej przygotowanym sosem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 40 minut.
  • Podawaj z ryżem lub kaszą bulgur

Kebab z bakłażana z kurczakiem z wolnowaru

Dzień wcześniej przygotuj marynatę do kurczaka.
  • Umieść kawałki kurczaka w dużej misce. Dodaj jogurt, czosnek, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową biber salcasi i czerwoną paprykę w płatkach pul biber. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem i wymieszaj. Odstaw naczynie do lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego i marynuj około 20-30 minut (podany czas marynowania dotyczy pojemników próżniowych Food Saver).
W dniu gotowania
  • Bakłażany obierz w w paski, tak jak na zdjęciu powyżej.
  • Pokrój bakłażany w krążki o grubości około 1 cm, ułóż na tacy, posyp posyp obficie solą i odstaw na około 20 minut, aby puściły sok. Po 20 minutach opłucz i osusz bakłażany papierowym ręcznikiem
  • Umieść bakłażany w naczyniu do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek i zapiekaj około 15 minut.
Przygotuj kurczaka i sos
  • Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż zamarynowane kawałki kurczaka przez około 5-7 minut i wyjmij z patelni.
  • Na patelnię, na której smażyłaś kurczaka, wlej wodę, dodaj pastę paprykową, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.

Przygotuj kebab

  • W misie wolnowaru umieść na przemian mięso, cebulę, paprykę i bakłażan, zalej sosem i ustaw czas wolnowarzenia. (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
    • opcja low – około 5 godzin
    • opcja high – 3 godziny

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *