Kasza bulgur z cieciorką

Kasza bulgur jest coraz bardziej znana, kto raz spróbuje bardzo możliwe, że zakocha się w jej smaku.

Kaszę bulgur można urozmaicać różnymi dodatkami jak cukinia, papryka, pomidory, kabaczek.
My proponujemy przepis na nohutlu bulgur – kaszę z cieciorką.

Składniki:

1 szklanka kaszy bulgur

łyżka masła

pół cebuli

1 łyżka pasty paprykowej

2 łyżki startego pomidora

3/4 szklanki cieciorki konserwowej lub ugotowanej

1,5 szklanki rosołu

sól

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, czekamy aż się zeszkli.

Dodajemy pastę paprykową, przesmażamy razem około 1 minuty, dodajemy startego pomidora. Mieszamy. Wsypujemy kaszę bulgur. Chwilkę podsmażamy, wlewamy bulion i dodajemy cieciorkę. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10-12 minut, w międzyczasie mieszając. Wyłączamy, przykrywamy na chwilę papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął wilgoć.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.