Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana pytacie dość często. Ta jedna z najpopularniejszych i najzdrowszych zup zyskała sobie wielu zwolenników. Pisaliśmy już o niej na blogu w poście Tarhana domowa turecka zupa. Znajdziecie tam też przepis na przygotowanie zupy z dostępnej u nas gotowej tarhany. Jednak wiele osób chciałoby zrobić proszek na zupę w domu, więc na ich prośbę podajemy przepis.

Tarhana składa się wyłącznie z naturalnych składników – warzyw,  jogurtu, mąki i ziół. Często dodaje się do niej także ciecierzycę. Proporcje poszczególnych składników mogą się bardzo różnić, ponieważ niemal każda turecka pani domu, ma swój ulubiony przepis na tę zupę.

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana – składniki

  •         250 g czerwonej słodkiej  papryki,
  •         250 g cebuli
  •         260 g dojrzałych mięsistych pomidorów
  •         150-200 g jogurtu naturalnego
  •         200 g ugotowanej ciecierzycy
  •         4 g suchych drożdży,
  •         pół łyżki soli,
  •         500 g mąki pszennej
  •         1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  •         1 łyżeczka tureckiej ostrej papryki pul biber

Jak samodzielnie zrobić zupę tarhana – przepis

  1. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Warzywa umyć, pokroić na małe kawałki i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody.
  2. Ugotowane warzywa przecedzić przez sitko i pozostawić na około 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Dodać ciecierzycę i zblendować całość na gładką pastę.
  4. Przełożyć pastę do misy miksera, dodać jogurt, suche drożdże i przyprawy i za pomocą haka do ciasta wymieszać składniki.
  5. Stopniowo dodawać mąkę wyrabiać ciasto na tarhanę do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-6 dni (czas zależy od temperatury otoczenia, im cieplej tym krócej). Ciasto powinno w tym czasie sfermentować.
  7. Po zakończeniu procesu fermentacji wymieszać ciasto, powinno mieć delikatny pomarańczowy kolor i kwaskowy zapach.
  8. Podzielić ciasto na małe kawałki, spłaszczyć je mocno w dłoniach i ułożyć na tacach dehydratora wyłożonych matami do suszenia lub papierem do pieczenia.  Suszyć około 10-18 godzin w temperaturze 65 stopni (podany czas dotyczy dehydratora Zyle Express i może się różnić w zależności od modelu suszarki do warzyw). W połowie czasu suszenia odwrócić ciasto na drugą stronę.
  9. Gdy ciasto wyschnie porozrywać je na małe kawałki i zmiksować w robocie kuchennym do konsystencji drobnego piasku.  Jeśli będzie wilgotny, dosuszyć przez około 2-3 godziny.
  10. Szczelnie zamkniętą w szklanych słoikach tarhanę można przechowywać  przez ponad 1 rok.

Przygotowanie zupy z proszku tarhana opisaliśmy w poście Tarhana domowa turecka zupa.

 
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.