Herbata z jeżówki

Herbata z jeżówki (inaczej echinacea) od wieków jest stosowana jako środek leczniczy. Zapobiega przeziębieniom i grypie, łagodzi kaszel i ból gardła oraz bóle głowy i stawów. Jeżówka nie tylko pomaga zwalczyć stan zapalny i ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale też stymuluje układ odpornościowy. Kubek gorącej herbaty może pomóc w zapobieganiu zimowym przeziębieniom i grypie.

Herbata z jeżówki

  • 1 saszetka herbatki z jeżówki
  • 1 szklanka wody
  • miód do smaku
  • opcjonalnie kilka plasterków imbiru do smaku
Herbatka z jeżówki

Jak zrobić herbatkę z jeżówki

  1. Saszetkę herbaty zalej wrzącą wodą. Możesz też dodać kilka cienkich plasterków imbiru.
  2. Przykryj kubek i pozostaw do zaparzenia na 3 -5 minut.
  3. Dosłódź do smaku

Co warto wiedzieć o jeżówce

Jeżówka pochodzi ze wschodniej i środkowej Ameryki Północnej, ale może być uprawiana także w klimacie umiarkowanym. Należy do gatunku stokrotek, w smaku herbatki z jeżówki znajdziesz dobrze wyczuwalną kwiatową nutą.

Właściwości jeżówki

Jeżówka od wieków była stosowana przez rdzennych Amerykanów do zwalczania infekcji i chorób skóry. Pierwszym preparatem z jeżówką był Meyers Blood Purifier (ok. 1880), przeznaczony na nerwobóle, ukąszenia grzechotnika i reumatyzm. Na początku XX wieku był to najpopularniejszy lek ziołowy w Ameryce. Okazało się, że wyciągi z jeżówki stymulują układ odpornościowy i polecano je głównie w celu zapobiegania i leczenia przeziębienia, grypy i sepsy.

Herbatka z jeżówki

Jeżówka może również zwalczać infekcje drożdżakowe, a w połączeniu z imbirem łagodzić ból stawów. Zawiera też m.in. kwas kawowy, który, jak wykazano, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Tak pisze jeżówce WebMed

„Echinacea jest również stosowana przeciwko wielu innym infekcjom, w tym grypie, infekcjom dróg moczowych, infekcjom drożdżakowym pochwy, opryszczce narządów płciowych, infekcjom krwi (posocznica), chorobom dziąseł, zapaleniu migdałków, infekcjom paciorkowcami, kile, durowi brzusznemu, malarii i błonicy.”

Herbata z jeżówki nadal pozostaje jedną z najzdrowszych i najbardziej wszechstronnych herbat. Ma zastosowanie w zapobieganiu wielu dolegliwościom. W tym przeziębieniu, grypie, infekcjom pęcherza, infekcjom ucha, chorobom układu oddechowego, zapaleniu stawów, objawom alergii, przedwczesnemu starzeniu się i wyczerpaniu.


“W przypadku chorób skóry można bezpiecznie spożywać herbatę z jeżówki, aby wyeliminować objawy egzemy, trądziku, czyraków i łuszczycy, dzięki zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy. Witamina C jest kluczowym elementem produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowych nowych komórek skóry. Ponadto antyoksydanty mogą zapobiegać powstawaniu przebarwień, śladów, blizn, rozstępów i innych plam starczych na skórze, a także zmarszczek” – informuje Organic Facts

Dodatek imbiru lub cynamonu sprawia, że herbatka z jeżówki rozgrzewa, wspomaga pracę układu oddechowego i pokarmowego oraz wspierana funkcje odpornościowe organizmu.

Źródła

  1. Echinacea – Uses, Side Effects, And More, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-981/echinacea
  2. The effect and safety of highly standardized Ginger (Zingiber officinale) and Echinacea (Echinacea angustifolia) extract supplementation on inflammation and chronic pain in NSAIDs poor responders. A pilot study in subjects with knee arthrosis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27737573
  3. Benefits & Side Effects of Echinacea Tea, John Staughton (BASc, BFA), https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/echinacea-tea.html

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.