Herbata miętowa po turecku

Herbata miętowa po turecku, najlepsza herbata ziołowa na upały jest w kraju nad Bosforem bardzo popularna. Podawana jest w małych szklaneczkach tulipankach o każdej porze dnia. Aromatyczny, pachnący świeżością napój z cytryną i lodem ugasi pragnienie w mgnieniu oka, doda energii i poprawi nastrój.
Herbatka z mięty w Turcji nazywa się nane-limon (nane to po turecku mięta, słowo limon oznacza cytrynę). Mięta i cytryna należą do najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni tureckiej. Świeżą lub suszoną miętę dodaje się je zarówno do sałatek, jak i zup czy dań mięsnych, co już zapewne zdążyliście zauważyć w naszych przepisach.

Herbata miętowa po turecku

W Turcji bez problemu można też kupić doskonałą, przygotowaną z naturalnych składników herbatę miętowo – cytrynową w saszetkach. My serdecznie polecamy dostępną w naszym sklepie Nane-Limonlu Bitki Çayı marki Doğadan. Jest niesamowita na ból brzucha (za sprawą mięty) i na przeziębienie (cytryna).

Turecką herbatę nane – limon można pić podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z kostkami lodu, zawsze wyśmienicie smakuje, orzeźwia i dodaje energii.

Herbata miętowa po turecku

Herbata miętowa po turecku

proporcje na 1 szklankę

  • około 15 listków świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół plasterka cytryny
  • wrząca woda 
  • ulubiony słodzik do smaku

Herbata miętowa po turecku – przepis

1. Umyte, śwież liście mięty włóż do szklanek i zalej wrzątkiem.
2. Przykryj szklanki spodeczkami i pozostaw do zaparzenia przez około 10 minut.
3. Dodaj plasterek cytryny, sok z cytryny i ulubiony słodzik .

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Herbata miętowa po turecku

Dajcie znać, jak Wam smakowała herbatka miętowa po turecku. Czekamy na Wasze opinie 🙂

Print Friendly and PDF
5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.