Hamsili pilav – pilav z ryb hamsi

Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy jeśli chodzi o turecką kuchnię, myliłam się! Dzisiaj przepis na Hamsili pilav.

Składniki:

1 kg rybek, hamsi

2 szklanki ryżu

2 cebule

odrobina oliwy

szczypta pieprzu

szczypta yeni bahar -ziela angielskiego

2 szklanki wody

Czyścimy ryby Hamsi usuwając kręgosłup.

Ryż namaczamy w słonej wodzie.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy, dodajemy odcedzony ryż, chwilę razem podsmażamy i wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak długo, aż woda odparuje.

Ryby hamsi wykładamy do naczynia żaroodpornego, na to rozkładamy ryż.

20150222_130529
20150222_131748

Na wierzch znowu rozkładamy ryby i dajemy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

20150222_132406

Po upieczeniu wykładamy na talerz obracając naczynie do góry dnem.

Hamsili pilav

Podajemy jako dodatek do dań. Byle nie mięsnych.

Afiyet olsun!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.