Fava – pasta z bobu

Turecka kuchnia jest królestwem meze, czyli przystawek. Fava jest jedną z nich, smakuje wyśmienicie do rakı lub do obiadu jako alternatywa ziemniaków.

Składniki:

500g bobu

cebula

cytryna

pęczek koperku

kilka gałązek natki pietruszki

łyżeczka cukru

pul biber

pół szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Bób namaczamy na noc. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, pietruszkę i połowę koperku. Zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy bób, sok z cytryny, sól i cukier. Gotujemy tak długo, aż warzywa się rozgotują. Pastę warzywną studzimy, dolewamy oliwę z oliwek, przyprawiamy pul biberem i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy drugą połowę posiekanego koperku i przekładamy do salaterki lub miseczki polewamy lekko oliwą z oliwek. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu kroimy, podajemy na zimno.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.