Turecka kuchnia jest królestwem meze, czyli przystawek. Fava jest jedną z nich, smakuje wyśmienicie do rakı lub do obiadu jako alternatywa ziemniaków.
Składniki:
500g bobu
cebula
cytryna
pęczek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
łyżeczka cukru
pół szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Bób namaczamy na noc. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, pietruszkę i połowę koperku. Zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy bób, sok z cytryny, sól i cukier. Gotujemy tak długo, aż warzywa się rozgotują. Pastę warzywną studzimy, dolewamy oliwę z oliwek, przyprawiamy pul biberem i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy drugą połowę posiekanego koperku i przekładamy do salaterki lub miseczki polewamy lekko oliwą z oliwek. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu kroimy, podajemy na zimno.