Dynia z orzechami włoskimi

Dynia z orzechami włoskimi to bardzo popularny i łatwy do wykonania turecki deser o nazwie kabak tatlisi. Jesienią ma go w menu niemal każda restauracja w Turcji. Najpierw pokrojoną na kawałki dynię maceruje się w cukrze, a następnie gotuje się dynię w niskiej temperaturze. Kiedy kawałki dyni ostygną, wchłoną powstały, bardzo aromatyczny syrop.

Do tego deseru użyj dyni Nelson lub Early Butternut (dynia piżmowa). To gatunki przeznaczone m.in. do deserów. Dynia Hokkaido nie będzie dobrym wyborem w przypadku tego deseru.

Dynia z orzechami włoskimi

Dynia z orzechami włoskimi – składniki

  • 500 g dyni Nesoln lub butternut, w sezonie dyniowym są dostępne w większości sklepów spożywczych
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka korzennej przyprawy Ayurveda przyprawa do herbaty i kawy
  • 50 g orzechów obranych włoskich, mogą być wcześniej podprażone na patelni
Dynia z orzechami włoskimi

Dynia z orzechami włoskimi – przepis

  1. Obierz dynię i pokrój w kostkę o boku długości około 2,5 cm
  2. Umieść dynię w naczyniu do pieczenia, zasyp cukrem i odstaw na minimum 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120 stopni i piecz przez około 1,5 godziny.
  4. Wyłącz piekarnik i pozostaw dynię do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  5. Na około 2 godziny przed podaniem wyjmij dynię z lodówki i posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Orzechy możesz najpierw podprażyć na patelni

Dynia z orzechami włoskimi z wolnowaru

Dynia z orzechami włoskimi

Najwygodniej można przygotować ten deser w wolnowarze. Do wolnowaru Crock-Pot o pojemności 2,4 lita bez problemu mieści się około 1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, taka porcja wystarczy dla 8 osób. W wolnowarze można też przygotować wiele innych tureckich dań wymagających powolnego gotowania w niskich temperaturach, takich jak turecka zupa weselna czy wszelkiego typu pilawy.

  1. Obierz dynię i pokrój w kostkę o boku długości około 2,5 cm
  2. Umieść dynię w misie wolnowaru
  3. Ustaw wolnowar na opcję low i czas 5-7 godzin.
  4. Po zakończeniu pozostaw dynię do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  5. Na około 2 godziny przed podaniem wyjmij dynię z lodówki i posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Zapraszamy także do odwiedzenia sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.