Czas na herbatę

Czas na herbatę to nie tylko chwile relaksu. Współczesne badania medyczne przypisują herbacie szereg właściwości zdrowotnych. Te skromne, niepozorne listki, które większość z nas zaparza przynajmniej raz dziennie chronią serce, wspierają prawidłowe trawienie i poprawiają pracę mózgu.  Nie wspominając już o emocjonalnych i społecznych skutkach wypicia filiżanki herbaty w miłym towarzystwie.

Naukowcy wykazali, że wypijanie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może przedłużyć długość życia. Duża w tym zasługa flawonoidów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Niezależnie od tego, czy zaczynasz czy kończysz dzień przy herbacie zawsze  sięgaj po herbatę najwyższej jakości, pełną smaku i aromatu.

Czas na herbatę – brytyjski tea time

Herbata to nie tylko przyjemność delektowania się aromatycznym naparem. Od wieków wyzwala pozytywne emocje i umila wspólne spędzanie czasu.  Była napojem chińskich cesarzy i brytyjskiej arystokracji.  Dziś jest niezbędnym składnikiem w niemal każdej kuchni. Herbata działa kojąco i sprzyja budowaniu pozytywnych relacji. Doskonale wiedzą o tym Brytyjczycy, a ich sławetne tea time (czas na herbatę)  stało się synonimem chwili relaksu. Legenda głosi, że zwyczaj picia popołudniowej herbaty zapoczątkowała w XVIII wieku księżna Bedford – Anna Maria Russell. W tym okresie istniały tylko dwa posiłki: śniadanie oraz obiadokolacja. Księżna wprowadziła zwyczaj podawania wczesnym popołudniem lekkiej przekąski z herbatą. Posiłek taki był podawany na niskim małym stoliku. Z czasem zwyczaj ten rozpowszechnił się w kręgach arystokracji.

Turcy kochają herbatę

Również Turcy pokochali herbatę, choć zwyczaj jej picia upowszechnił się zaledwie 150 lat temu. Wcześniej była zbyt droga i stosunkowo mało dostępna. Obecnie çay (czytamy: czaj), jak w Turcji nazywa się herbatę, jest nierozerwalnie związany z turecką kulturą i stanowi symbol gościnności. Herbata podawana jest w Turcji do każdego posiłku, pija się ją dosłownie wszędzie –  w restauracjach, w biurach i urzędach, u fryzjera, na bazarach i na ulicy. I to niezależnie od pory dnia czy nocy. Turecką herbatę serwuje się  w małych szklaneczkach w kształcie kwiatu tulipana zwanych ince belli çay bardağı, a wiele tureckich firm zatrudnia pracownika, którego jedynym obowiązkiem jest parzenie herbaty i serwowanie jej pracownikom.

Herbaciarnie są w Turcji bardzo popularnym miejscem na spędzanie wolnego czasu i spotkania biznesowe. Istnieją dwa rodzaje herbaciarni – pierwsze z nich tzw. çayhane albo kıraathane,  odwiedzają głównie mężczyźni. W drugich – nazywanych aile çay bahçeleri (rodzinne ogródki herbaciane) i zlokalizowanych często w pobliżu parków i miejsc wypoczynku spotykają się całe rodziny i kobiety z dziećmi.

W Polsce zwyczaj wspólnego picia herbaty jest również bardzo popularny, choć często sobie tego nie uświadamiamy.  Łatwo można to zaobserwować w biurach.  Zwróćcie uwagę, jak często kolega czy koleżanka pracująca przy sąsiednim biurku pyta pozostałych pracowników „czy komuś zaparzyć herbatę”?

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *