Baklava z daktylami

Ciasto filo jest bardzo wszechstronne, możemy je nadziewać czym chcemy. Dzisiaj wariacja na temat tureckiej baklavy, bo do środka zamiast orzechów dałam masę daktylową.

Składniki:

opakowanie ciasta filo
150 g masła

Nadzienie
600 g daktyli

0,5 łyżeczki mahlepu

70 ml mleka

Syrop
0,3 l wody,
180 g cukru,
sok z cytryny lub pomarańczy

Z daktyli usuwamy pestki, rozdrabniamy blenderem, dodajemy mleko i przyprawę mahlep, mieszamy razem.

Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, smarujemy masło, na to kolejne 3-4 pogniecione arkusze (gnieciemy je jak papier spód baklavy będzie bardziej chrupiący) i znowu smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym płatem, na który wykładamy farsz daktylowy. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i robimy tak aż do wyczerpania ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.

Baklavę pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące. Jeśli widzimy, że przypala się z wierzchu należy przykryć folią aluminiową.

Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min.

Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.

Życzę smacznego

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.