Babka drożdżowa wielkanocna

Babka drożdżowa wielkanocna, która urzeka smakiem, jak żadna inna. Jest puszysta, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, ale ten przepis warto sobie zapisać, bo o lepszy będzie trudno.

Wielkanocna babka to specjalność krajów europejskich, w Turcji nie ma tradycji pieczenia babki, ale wiele tureckich ciast można upiec w takiej formie. Zapraszamy po nasz przepis na ciasto jogurtowe albo ciasto z pastą tahini.

Przepis na babkę wielkanocną pochodzi z bloga CzteryFajery.pl

Babka drożdżowa wielkanocna

Proporcje na formę do babki z kominem o średnicy 26 cm lub keksówki o wymiarach 30×12 cm.

Starter do babki drożdżowej

– przygotowuj dzień przed pieczeniem

  • 100 ml letniej wody o temperaturze około 30-35 stopni
  • 100 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 g suchych drożdży,
    • Rozpuść drożdże w letniej wodzie drożdże, dodaję mąkę i wymieszaj, nie powinno być żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto na bakę drożdżową

– przegotuj w dniu pieczenia

  • cały starter
  • 210 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła posiekanego na małe kawałki 
  • 70 g cukru 
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 25 g świeżych drożdży, ale może zastąpić dodając 8 g suchych drożdży,
  • duża szczypta soli
  • pół szklanki rodzynek sułtańskich
  • 3 łyżki domowa smażona skórka pomarańczowa ⬅️⬅️ przepis

Najlepszy przepis na babkę drożdżową na Wielkanoc

  1. Do misy ze starterem dodaj drożdże i pozostałe składniki z wyjątkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Wyrabiaj na najniższych obrotach miksera hakiem do ciasta przez około 15 minut.
  2. Przykryj misę ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
  3. Wyrośnięte ciasto wyjmij na podsypaną mąką stolnicę i ręcznie wgniataj w nie rodzynki i skórkę pomarańczową.
  4. Formę posmaruj masłem i oprósz mąką. Przełóż ciasto do formy, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez około 35-40 minut.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *