Lokma tatlısı – tureckie pączki

Zbliża się tłusty czwartek i obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podali Wam przepisu na lokma – czyli takie tureckie pączki. Lokma są bardzo malutkie, idealne na jeden gryz i oczywiście strasznie słodkie.

Składniki:

200 ml letniej wody

2 szklanki mąki

4 łyżki oleju

2 szklanki oleju do smażenia

1 jajko

1 łyżka suszonych drożdży

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

Na syrop

2,5 szklanki wody

2 szklanki cukru

pół szklanki miodu

sok z cytryny

Przygotowanie

Syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto. Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść ciasto lub żeby było szybciej wymieszać mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Do rondelka wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucać kawałki ciasta. Albo odrywamy małą kulkę albo nakładamy porcję łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Smażyć aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka wrzucamy od razu do ostudzonego syropu, żeby nim nasiąkły.

Smacznego!

Zdjęcie: Vik Mangalmurti

Share: