Hiszpańskie ciasto migdałowe

Hiszpańskie ciasto migdałowe przepis na tarta de Santiago należy do najprostszych wypieków, jakie możesz sobie wyobrazić. To tradycyjne ciasto, składające się z zaledwie czterech łatwo dostępnych składników. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty – oczywiście zaparzonej po turecku 🙂 Ciasto migdałowe ze słonecznej Hiszpanii nie wymaga dodatku mąki, będzie więc idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Zrobisz je bardzo szybko, zacznij więc od przygotowania formy i nagrzania piekarnika. To ciasto z mielonych migdałów co roku jest prawdziwą ozdobą świątecznego stołu zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc.

Hiszpańskie ciasto migdałowe tarta de Santiago

proporcje na tortownicę o średnicy 20-22 cm

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru + 2 łyżki do oprószenia upieczonego ciasta
  • 200 g migdałów bez skórki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • opcjonalnie pół łyżeczki cynamonu

Przepis na ciasto z mielonych migdałów

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść masłem.
  2. Migdały bez skórki zmiel na proszek.
  3. Do misy miksera wsyp cukier, wbij jajka i ucieraj, aż powstanie jasny bardzo puszysty krem.
  4. Dodaj zmielone migdały, skórkę z cytryny i cynamon i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
  5. Przelej ciasto do tortownicy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25-35 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na około 10 minut na blacie, a następnie wyjmij z formy i wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem

Ciekawostki o tarta de Santiago

Tarta de Santiago czyli hiszpańskie ciasto migdałowe to popularny deser, którego korzenie sięgają średniowiecza. Nazwa pochodzi od imienia św. Jakuba (Santiago), a na cieście często widnieje wizerunek krzyża św. Jakuba (zdjęcie poniżej), będącego symbolem założonego w XII wieku Zakonu Santiago. Pierwsze pisemne wzmianki o hiszpańskim cieście migdałowym pochodzą z 1577 roku, nazywane je wówczas „królewskim ciastem”. Jednak pierwszy zarejestrowany przepis na tarta de almendra, czyli „ciasto migdałowe”, pojawił się dopiero w 1838 roku.

W maju 2010 r. UE nadała Tarta de Santiago status Chronionego Oznaczenia Geograficznego. To hiszpańskie ciasto migdałowe musi być wykonane we Wspólnocie Autonomicznej Galicji (Hiszpania) i zawierać co najmniej 33% migdałów.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

4.6/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *