Zupa z jagnięciny – Koyun çorbası

Zupa to szybkie danie, które przyjemnie rozgrzewa, szczególnie kiedy za oknem zimno i pada.

Składniki:

3 kości z jagnięciny

4 golonki jagnięce

1 łyżka mąki

1 żółtko

czosnek, sól, ocet

Mąkę, żółtko i 50 ml zimnej wody wymieszać w misce. Kości i jagnięcinę umyć, włożyć do garnka zalać wodą ok 4 cm nad mięsem, dodać 0,5 łyżeczki soli i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. W trakcie gotowania ściągać pianę.

Po tym czasie mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę, zupę przelać przez sito, wywar razem z mięsem jeszcze raz zagotować. Po zagotowaniu dodać mieszankę mąki, żółtka i wody, gotować jeszcze przez około 5 minut, doprawić. Podawać z czosnkiem i octem.

Wskazówki: Można rozpuścić na patelni masło dodać paprykę pieprz cayenne, podsmażyć i polać tym zupę. Zamiast octu można użyć soku z cytryny lub limonki. Podawać z chlebem pita.

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.