Zielona fasolka po turecku

Zeytinyağlı taze fasulye czyli zielona fasolka po turecku. Jak wiecie warzywa w tureckiej kuchni są podstawą. Fasolkę możemy jeść samą jako przystawkę lub z dodatkiem ryżu. Danie jest typowo wegetariańskie.

Zielona fasolka po turecku
Składniki:
500 gr fasolki szparagowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
pasta pomidorowa lub 2 pomidory pokrojone w drobną kostkę
sól, pieprz
1 L wody lub wywaru warzywnego
0,5 łyżki cukru
oliwa z oliwek
Fasolka po turecku
Odcinamy końcówki oraz brzegi, następnie fasolki kroimy na mniejsze kawałki.
Podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Podsmażamy drobno posiekaną cebulę na oliwie z oliwek.
Do cebuli dodajemy pastę pomidorową, po 2 min. dorzucamy fasolkę.
Do cebuli dodajemy pastę pomidorową bądź pomidory, po 2 min. dorzucamy fasolkę.
Dolewamy gorącą wodę. Gotujemy 30 minut.
Dolewamy gorącą wodę lub bulion warzywny. Gotujemy 30 minut.
Fasolkę doprawiamy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Gotujemy 45 minut.
Fasolkę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Gotujemy od 15 do 45 minut w zależności od fasolki.
Zeytinyağlı taze fasulye gotowe.
Zeytinyağlı taze fasulye gotowe. Możemy podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.