Ziarna zbóż warto wprowadzić do swojej diety. Według ludowej chińskiej medycyny doskonale oczyszczają oraz wzmacniają organizm. Zawierają prawie wszystkie składniki niezbędne dla naszego zdrowia: witaminy B1, B2, D, E, K i PP, sole mineralne jak wapń, sód, potas magnez, fosfor i żelazo oraz białko. Wiadomo również, że przeciwdziałają starzeniu się organizmu.
Ziarna pszenicy będą doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju dań mięsnych i wegetariańskich.
Przepis na aşure
Składniki
100 g białej fasolki
100 g cieciorki
125 g ziaren pszenicy
2-3 pomarańcze
6 fig
100 g suszonych moreli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 kg cukru
100 g rodzynek korynckich
cynamon
150 g orzechów
pestki owoców granatu
Przygotowanie
Ziarna pszenicy białą fasolke i cieciorkę dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować ziarna pszenicy, ściągać pianę, która powstaje podczas gotowania. Obrać pomarańcze i pokroić, figi i morele takżed pokroić, rodzynki umyć.Cieciorkę i białą fasolkę ugotować. Odcedzoną pszenicę, fasolkę i cieciorkę połaczyć z suszonymi owocami. Przełożyc do dużego garnka, dodać litr wody i cukier, rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie i dolać. Gotować ok 20 min. Dodać cynamon. Otrzymaną masę przełożyć do mniejszych salaterek, ostudzić, przystroić orzechami i pestkami owoców granatu.
Smacznego!
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.