Yaprak sarma czyli tureckie gołąbki

Yaprak sarma to bez wątpienia jedna z lepszych potraw jakie w życiu jadłam, jej przygotowanie jest nieco pracochłonne ale ten cudowny smak w 100% wynagradza włożony trud.

Składniki:

opakowanie liści winorośli

1,5 szklanki ryżu

1 szklanka oliwy z oliwek

1 łyżka orzeszków piniowych

1 łyżka korynckich rodzynków

2 cytryny

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki świeżej mięty

1 łyżka cynamonu

2 cebule

sól

1 łyżka yenibahar

szczypta cukru

Przygotowanie:

Połowę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, usmażyć drobną posiekaną cebulkę, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić.

W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy od strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.

Życzę smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.