Przepis na Yaprak sarma, czyli tureckie gołąbki

Yaprak sarma to bez wątpienia jedna z lepszych potraw, jakie w życiu jadłam, jej przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale ten cudowny smak w 100% wynagradza włożony trud.

Co jest potrzebne do przygotowania Yaprak sarma?

Składniki:

  • opakowanie liści winorośli
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 1 łyżka korynckich rodzynków
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 cebule
  • sól
  • 1 łyżka yenibahar
  • szczypta cukru

Krok po kroku jak przygotować tureckie gołąbki

Przygotowanie:

Połowę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, usmażyć drobną posiekaną cebulkę, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić.

W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy od strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.

Życzę smacznego!

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *