Yaprak sarma to bez wątpienia jedna z lepszych potraw jakie w życiu jadłam, jej przygotowanie jest nieco pracochłonne ale ten cudowny smak w 100% wynagradza włożony trud.
Składniki:
opakowanie liści winorośli
1,5 szklanki ryżu
1 szklanka oliwy z oliwek
1 łyżka orzeszków piniowych
1 łyżka korynckich rodzynków
2 cytryny
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki świeżej mięty
1 łyżka cynamonu
2 cebule
sól
1 łyżka yenibahar
szczypta cukru
Przygotowanie:
Połowę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, usmażyć drobną posiekaną cebulkę, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić.
W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy od strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.
Życzę smacznego!