Wrotycz jest bardzo aromatyczną rośliną. Prawdopodobnie był uprawiany jako roślina lecznicza już w starożytnej Grecji, dokładnie został opisany przez średniowiecznych zielarzy, m.in. Św. Hildegardę z Bingen. Liście i kwiaty wrotyczu są toksyczne, jeśli są spożywane w dużych ilościach; lotny olejek zawiera toksyczne związki, w tym tujon, które mogą powodować drgawki oraz uszkodzenie wątroby i mózgu.
Lecznicze właściwości wrotyczu
– stosowany jako środek przeciwko migrenom oraz w leczeniu reumatyzmu i bólu stawów,
– płukanki z wrotyczu zmniejszają stan zapalny błon śluzowych gardła, jamy ustnej, odbytu i narządów płciowych,
– przypisuje się mu także działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
– działanie przeciwwirusowe wrotyczu może być pomocne w zwalczaniu opryszczki,
– wrotycz stosowany do kąpieli rozluźnia mięśnie szkieletowe i działa relaksacyjnie.
Zastosowanie kulinarne wrotyczu
Ze względu na gorzki smak i potencjalną toksyczność wrotycz nie znajduje szerokiego zastosowania w kuchni. Do potraw dodaje się go w minimalnych ilościach. W Anglii, w okresie Wielkiego Postu popularne były budynie wrotyczowe. Wiosną, młode liście wrotyczu dodawano też do jajecznicy, omletów i serów. Jako przyprawa jest używany bardzo rzadko głównie na Ukrainie i Słowacji. Suszone płatki kwiatów wrotyczu maruna używano jako przyprawę do ciast lub parzono z nich herbatę. Wrotycz może być również używany jako substytut szałwii, ale należy go stosować bardzo ostrożnie, ze względu na zawartość tujonu.
Wrotyczu nie należy stosować ani zewnętrznie, ani wewnętrznie w czasie ciąży i karmienia piersią.
Waga: 100g
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.