Lubię to!

Suszona papryka Zobacz większe

Suszona papryka

Nowy

Suszona papryka do nadziewania, tureckie dolma

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 17 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 17 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,85 zł.


17,50 zł

Więcej informacji

W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd.

Suszoną paprykę polecamy do pysznego dania - kuru biber dolması.

Skład: suszona papryka

Opakowanie zawiera 25 sztuk.

Składniki:


suszona papryka

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżka pasty pomidorowej

1 łyżka pasty paprykowej

1 pomidor obrany ze skórki

1 pęczek pietruszki

250g mięsa mielonego

1 szklanka ryżu

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki melasy z granatu

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, pul biber

Paprykę namaczamy w gorącej wodzie aż będzie miękka.

Ryż płuczemy, wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na około 20 minut.

Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli, solimy, ugniatamy razem. Dodajemy pastę paprykową, pomidorową, pokrojonego pomidora, pul biber, mięso mielone,  posiekaną pietruszkę, doprawiamy i mieszamy. Wlewamy oliwę z oliwek i melasę z granatu, dodajemy ryż, dalej mieszamy.

Paprykę nadziewamy farszem i układamy w garnku, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Zalewamy gorącą wodą (1L). Paprykę przyciskamy czymś ciężkim, można talerzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut.

Smacznego

Opinie

Napisz opinię

Suszona papryka

Suszona papryka

Suszona papryka do nadziewania, tureckie dolma

Napisz opinię

Produkty powiązane

9 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: