Lubię to!

Suszony bakłażan Zobacz większe

Suszony bakłażan

Nowy

Suszony bakłażan do nadziewania, tureckie dolma

Więcej szczegółów

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 17 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 17 punktów może być zamienione na jeden bon o wartości 0,85 zł.


17,50 zł

Więcej informacji

W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd.

Suszone bakłażany polecamy do pysznego dania - kuru patlican dolması.

Skład: suszony bakłażan

Opakowanie zawiera 25 sztuk

Składniki:


suszone bakłażany

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 łyżka pasty pomidorowej

1 łyżka pasty paprykowej

1 pomidor obrany ze skórki

1 pęczek pietruszki

250g mięsa mielonego

1 szklanka ryżu

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki melasy z granatu

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, pul biber



Bakłażany moczymy w  gorącej wodzie około 20 -30 minut aby zmiękły.

Ryż płuczemy, wrzucamy do miski, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zostawiamy na około 20 minut.

Farsz: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli, solimy, ugniatamy razem. Dodajemy pastę paprykową, pomidorową, pokrojonego pomidora, pul biber, mięso mielone,  posiekaną pietruszkę, doprawiamy i mieszamy. Wlewamy oliwę z oliwek i melasę z granatu, dodajemy ryż, dalej mieszamy.

Bakłażany nadziewamy farszem do połowy wysokości, koniec bakłażana mocno ściskamy, żeby farsz nie wyleciał.

Nadziewane bakłażany układamy w garnku, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą z oliwek. Zalewamy gorącą wodą (1L). Bakłażany przyciskamy czymś ciężkim, można talerzem, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut.

Smacznego

Opinie

Napisz opinię

Suszony bakłażan

Suszony bakłażan

Suszony bakłażan do nadziewania, tureckie dolma

Napisz opinię

10 Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: