Tureckie placki warzywne

tureckie-placki-warzywne

Tureckie placki warzywne (po turecku mücver) są świetną propozycją na ciepłe śniadanie lub kolację. Zrobisz je błyskawicznie. Tureckie placki z pora lub cukinii, marchewki i białego sera doskonale wpisują się w kanony kuchni zero waste. Możesz do nich wykorzystać pulpę z marchewki pozostałą po wyciśnięciu soku w wyciskarce.

Tureckie placki warzywne

tureckie-placki-warzywne

Wegetariańskie placki z porem lub cukinią przepis

  • Pory umyj, drobniutko posiekaj białą i jasno zieloną część. Jeśli zamiast pora, używasz cukinii, zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, posól i odciśnij z nadmiaru soku.
  • Ser solankowy (odpowiednik twardej fety) zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij na sitku lub gazie z nadmiaru soku. Do tego przepisu możesz wykorzystać pulpę marchewkową z wyciskarki do soków.
  • Posiekaj drobniutko koperek i natkę pietruszki.
  • Wszystkie warzywa umieść w misce, dopraw do smaku pieprzem i turecką papryką pul biber i wymieszaj. Nie dodawaj na tym etapie soli, ponieważ zawiera ją ser solankowy.
  • Do warzyw dodaj rozbełtane jajka, mąkę, starty ser solankowy, koperek i natkę pietruszki.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, jeśli są zbyt wilgotne dodaj nieco mąki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Nabierz łyżką stołową porcję masy warzywnej i rozprowadź na patelni w formie małych placków.
  • Smaż placki na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, na jasno złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placki warzywne na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na ciepło z ulubionym sosem. Do tych placków możesz przygotować sos z przepisu na turecki sos tzatziki.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

4.3/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *