Tureckie placki drożdżowe

Tureckie placki drożdżowe noszą nazwę hamur kizartmasi co w dosłownym tłumaczeniu oznacza “smażone ciasto”. To odpowiednik dobrze znanych w Polsce racuchów, ale hamur kizartmasi niemal nie zawierają cukru. Dodaje się go zaledwie pół łyżeczki.

Tureckie placki drożdżowe

Tureckie placki drożdżowe składniki

  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • olej do smażenia
Tureckie placki drożdżowe

Przepis na łatwe tureckie placuszki z ciasta drożdżowego

  • Drożdże i cukier rozpuść w letniej wodzie. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce.
  • Dodaj pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj przez około 7-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Ciasto przełóż do miski i przykryj ją ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 90 minut lub do chwili aż podwoi swoją objętość.
  • Wyjmij ciasto na stolnicę, wyrabiaj przez chwilę po cym odrywaj kawałki, wielkości małego jajka. Rozpłaszcz je w dłoniach i odłóż na około 15 minut do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem na patelnie delikatnie rozciągnij każdy placek w dłoniach. Smaż na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju na złoty kolor. Następnie ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj jako pieczywo śniadaniowe lub na słodko z konfiturami np. figową albo różaną. Nam najbardziej smakują polane melasą z daktyli.

Zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu z kosmetykami Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

Tureckie placki drożdżowe
Tureckie placki drożdżowe

Czy wpis Ci się podoba?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.