Tureckie pierożki z sosem jogurtowym

Tureckie pierożki z sosem jogurtowym to danie idealne na lato. Miękkie i elastyczne ciasto pierogowe wypełnione mieloną wołowiną lub mięsem drobiowym i orzeźwiający sos jogurtowy z dodatkiem mięty. Te małe pierożki nazywane w Turcji manti (mantı) stanowią świetną przekąskę na każdej imprezie. Wystarczy przygotować większą porcję i zamrozić, a przed podaniem ugotować i podać na stół. Goście zawsze są nimi zachwyceni.

Na naszym blogu znajdziecie też przepis na tureckie pierożki manti w sosie pomidorowym

Ciasto na pierożki tureckie

  • 300 g mąki pszennej
  • 110-120 ml wrzącej wody 
  • 1 małe jajko rozbełtane
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżeczka soli 

Farsz do pierożków

  • 300 g mielonego mięsa (wołowina, cielęcina lub mięso drobiowe)
  • 1 średnia cebula
  • opcjonalnie pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowy – wymieszaj wszystkie składniki

Sos paprykowy

Masło i olej rozgrzej na patelni. Dodaj pastę paprykową i na małym ogniu podsmażaj około 2 minut. Dodaj płatki papryki i suszoną miętę i smaż kolejne 2 minuty.

Tureckie pierożki z sosem jogurtowym – przepis

1. Przygotuj ciasto

  • Sól rozpuścić we wrzącej wodzie. Osoloną wodę wlać do mąki, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  • Kiedy mieszanina ostygnie dodać olej i rozbełtane jajko.
  • Wyrobić ręcznie lub mikserem miękkie i elastyczne ciasto
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawiam na około pół godziny, żeby odpoczęło.

2. Przygotuj farsz.

  • Cebulę zblendować na papkę. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać.
  • Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrabiać, aż masa będzie jednolita.

3. Zrób pierożki

  • Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić na podsypanej mąką stolnicy, a pozostałe zawinąć w folię spożywczą.
  • Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na grubość około 1 mm i pokroić na kwadraty o boku około 2,5 cm
  • Na środek każdego kwadracika nałożyć łyżeczką małą porcję farszu.
  • Sklejać ze sobą przeciwległe rogi mocno je ściskając, tak jak na zdjęciu poniżej. W ten sam sposób postępować z pozostałym ciastem na pierogi. Jeśli w między czasie ciasto zbyt mocno obeschnie i nie będzie chciało się sklejać, wystarczy krawędzie każdego kwadratu zwilżyć odrobiną wody.
  • W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wrzucić pierożki na wrzątek i gotować około 6-7 minut.
  • Ugotowane polać sosem jogurtowym. Każdy z domowników, po nałożeniu sobie odpowiedniej porcji może ją dodatkowo polać sosem paprykowym

Zapraszamy także do odwiedzenia naszego sklepu Natura dla Ciała. Kupując produkty w TureckiSklep.pl oraz NaturadlaCiala.pl za przesyłkę zapłacisz tylko raz.

5/5 gwiazdek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *